Hlavní obsah

Češi věří uniformám, vládě povodně nepomohly

Češi důvěřují zejména uniformám a po nedávných povodních hrají v jejich očích prim ty hasičské. Ukázalo to šetření STEM. Z ústavních institucí se nejvyšší důvěře tradičně těší obecní a krajská zastupitelstva spolu s prezidentem.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Hasiči při evakuaci obyvatel v Opavě během nedávných povodní

Článek

Suverénně nejvyšší důvěře se těší hasiči (92 procent), za nimi s odstupem následuje policie (74 procent) a armáda (71 procent).

Obecní a městské úřady vzbuzují důvěru u 68 procent lidí, krajské u 64 procent. Prezidentovi důvěřuje 56 procent lidí. Senát je důvěryhodný pro 36 a Sněmovna pro 28 procent dotázaných a členům vládního kabinetu důvěřuje 23 procent lidí.

„Zajímavý je výsledek u prezidenta republiky, který po svém zvolení začal na vysokých hodnotách, ale nyní se zdá, že se růst zastavil. Uvidíme, zda jde jen o zakopnutí nebo zda prezident narazil na svůj strop,“ uvedl k důvěře v hlavu státu analytik STEM Jiří Táborský.

Foto: Novinky

Vývoj důvěry v prezidenta republiky

Podle agentury jsou za vysokou důvěrou hasičů nedávné povodně, které ukázaly jejich důležitost.

„Naopak vládě povodně nepomohly. Jakkoli v průzkumu bezprostředně po povodních hodnotilo činnost vlády kladně 60 procent populace, což je s ohledem na nízkou důvěru ve vládu špičkové číslo, samotná důvěra ve vládu měřená nyní v říjnu opět mírně poklesla oproti minulému měření, které proběhlo v červnu letošního roku,“ tvrdí agentura.

Do šetření byly zahrnuty i mezinárodní instituce, jejich důvěryhodnost v očích české veřejnosti se zásadně nemění. Severoatlantické alianci (NATO) důvěřuje 59 procent dotázaných, EU 39 procent.

Šetření proběhlo od 2. do 11. října a zapojilo se do něj 1052 respondentů.

Anketa

Důvěřujete prezidentovi republiky?
Ano
17,1 %
Spíše ano
4 %
Spíše ne
5,8 %
Ne
73,1 %
Celkem hlasovalo 497 čtenářů.

Stát poslal obcím 136 milionů na přímou pomoc pro vyplavené domácnosti. Další stamiliony už lidé dostali

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám