Hlavní obsah

Češi se skládají na opravu dětské nemocnice v Kyjevě. Darovali už miliony

Tisíce lidí byly šokovány zprávou o ruském útoku na civilní obyvatele Ukrajiny, zejména na největší dětskou nemocnici v zemi. Zvedla se proto vlna solidarity. Na opravu nemocnice i dalších zdravotnických zařízení přispěli Češi od pondělí už několika miliony korun. Sto milionů daroval na pomoc Ukrajině podnikatel a majitel Seznamu Ivo Lukačovič.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Pohled na dětskou nemocnici Ochmatdyt po ruském útoku

Článek

„Na 430 dárců přispělo částkou 1,5 milionu korun,“ řekl Novinkám Tomáš Vyhnálek z organizace Člověk v tísni. Peníze, které v červenci vyberou, hodlají použít na opravy zničených nemocnic a zdravotnických zařízení na Ukrajině.

„Dárců z celého světa se ozývá opravdu hodně. Sami Ukrajinci během jednoho dne vybrali miliony dolarů na opravu dětské nemocnice. Financí je hodně, a proto jsme se rozhodli, že je využijeme nejen na tuto jednu konkrétní nemocnici, ale i na podporu zdravotnictví na Ukrajině,“ vysvětlil.

Podle ukrajinského ministerstva zdravotnictví bylo zničeno kolem dvou set zdravotnických pracovišť.

Největší částku poslal Člověku v tísni majitel Seznamu a podnikatel Ivo Lukačovič. Do sbírky na podporu Ukrajiny daroval po pondělním masivním ruském útoku na civilisty 100 milionů korun.

„Rusové bombardují civilní cíle (a také nemocnice) na Ukrajině již dlouhodobě, zcela záměrně a cíleně. Pokud také cítíte tu děsnou bezmoc, když Rusové raketou Ch-101 zasáhli dětskou nemocnici v Kyjevě, pak přispějte na konto SOS Ukrajina Člověka v tísni,“ vyzval Lukačovič na sociální síti X.

Zdůraznil, že jakákoliv částka se počítá. „Neexistuje malý nebo bezvýznamný dar. Každý dle svých možností,“ napsal. Vybrané peníze poslouží na opravy a pomoc dalším zničeným zdravotnickým zařízením.

Foto: Anton Shtuka, ČTK/AP

Zaměstnanci se snaží zachránit neporušené lékařské vybavení ze zasažené kyjevské nemocnice Ochmatdyt

OSN: Dětskou nemocnici v Kyjevě zasáhla ruská střela

Válka na Ukrajině

Rychlou sbírku vyhlásil i Nadační fond pro Ukrajinu, který je za projektem Dárek pro Putina. Více než 2200 dárců se složilo na zhruba 4 miliony korun.

„Necháme sbírku otevřenou 14 dní a poté najdeme cestu, jak všechny takto vybrané finanční prostředky převést přes řádnou darovací smlouvu této nemocnici jako rychlou pomoc na likvidaci škod po tomto zákeřném a nelidském útoku,“ uvedli organizátoři.

Foto: David W Cerny, Reuters

Protest před ruskou ambasádou v Praze odsuzující raketový útok na nemocnici Ochmatdyt

Jak přispět?

SOS Ukrajina - Člověk v tísni

Příspěvky do sbírky lze poslat na účet: 93209320/0300

Nadační fond pro Ukrajinu

Sbírka na pomoc dětské nemocnici v Kyjevě: https://www.zbraneproukrajinu.cz/kampane/nemocnice

Post Bellum

Sbírka na vystavění dvou polních nemocnic v Doněcké oblasti: https://donio.cz/nebudpasivnizachranzivot

V době útoku bylo v budově nemocnice, kde se léčí i děti s rakovinou, přes 600 pacientů a zhruba stejně tak personálu.

Podle agentury Reuters ukrajinské firmy už přislíbily poskytnout na potřebné opravy asi 300 milionů hřiven (přes 171 milionů korun).

Finanční pomoc přislíbila i Česká republika, jak upozornily Novinky. Zvažuje se také dodání zdravotního materiálu a pomoc se zraněnými pacienty.

Česko pomůže vybombardované dětské nemocnici v Kyjevě

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám