Hlavní obsah

Češi o svobodě slova: Vyjadřovat se můžeme, ale musíme si dávat pozor

Lidé v České republice cítí, že mají možnost se otevřeně vyjadřovat k problémům společnosti. Plyne to z šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Zároveň nicméně nadpoloviční většina dotázaných tvrdí, že si musí dávat pozor na své veřejné výroky, aby se nedostali do problémů s policií.

Článek

S tím, že je v Česku možné se otevřeně vyjadřovat k problémům a nedostatkům ve společnosti, souhlasí 71 procent lidí. Podle 62 procent je možné promlouvat do řešení problémů v domovské obci či městě. Podle většiny lidí (58 procent) je možné dosáhnout i svých oprávněných požadavků. Naopak s názorem, že občané mohou ovlivnit řešení celostátních problematik, souhlasí pouze pětina (21 procent) dotázaných.

Svobodu slova v ČR hodnotí jako dobrou 44 procent lidí. Třetina nemá jasný názor a podle 22 procent je svoboda slova špatná.

Na vývoj v čase pohlížejí respondenti o něco kritičtěji. Za posledních deset let se svoboda slova zlepšila podle 22 procent dotázaných, zhoršení pocítilo 37 procent lidí a podle 38 nedošlo k žádné změně.

Anketa

Jak se podle vás za posledních deset let změnila v ČR svoboda slova?
Zlepšila se
2 %
Nezměnila se
5,9 %
Zhoršila se
92,1 %
Celkem hlasovalo 4423 čtenářů.

Možné omezení svobody slova Češi většinově připouštějí pouze v případě podpory a šíření nenávisti k lidem na základě jejich rasy nebo etnika, respektive kvůli jejich víře.

Šíření myšlenek znevažujících víru a náboženské symboly, výzvy k revoluci a občanské neposlušnosti či podpora nepřátelské propagandy naopak není pro lidi důvodem k omezení svobody projevu. To samé platí i pro šíření myšlenek, které se mohou dotýkat útlocitu někoho jiného.

S možným omezením svobody projevu lidé většinově nesouhlasí ani v zájmu bezpečnosti státu či ochrany demokracie.

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že 58 procent dotázaných souhlasí s výrokem „Lidé jako já si dnes musí dávat pozor na to, co veřejně říkají, aby se nedostali do problémů s policií“. V případě záměny policie za zaměstnavatele souhlasilo s výrokem 54 procent lidí. Na sociálních sítích si pak musí dávat pozor 52 procent respondentů.

Průzkum proběhl od 15. března do 2. června a zapojilo se do něj 951 respondentů.

S fungováním demokracie je většina Čechů spokojena

Domácí

Výběr článků

Načítám