Hlavní obsah

Češi chodí více na preventivní prohlídky, statisíce z nich ale nemají kam

O své zdraví se lidé začali více zajímat, na prevenci k praktickému lékaři letos přišlo o zhruba 145 tisíc lidí víc. Roste i zájem o programy na včasný záchyt rakoviny. Ne každý se ale k doktorům dostane. Podle odhadu Sdružení praktických lékařů nemá asi půl milionu Čechů svého praktika a na pravidelná vyšetření či očkování nechodí. Zlepšit dostupnost se zatím příliš nedaří.

Foto: Envato Elements

Měření tlaku, ilustrační snímek

Článek

„Odhaduji to na přibližně půl milionu dospělých a dětí, kteří nemají svého praktického lékaře,“ řekl Novinkám a Právu Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů pro dospělé.

Potíže se zajištěním dětského praktického lékaře řeší rodiče u přibližně dvě stě tisíc dětí, zejména v odlehlejších regionech.

Krize s pediatry vygradovala v Aši. Spor s pojišťovnami může skončit u soudu

Domácí

K výraznějšímu zlepšení podle něj nedošlo. „U pediatrů se to spíš zhoršuje,“ doplnil předseda sdružení. Příkladem za všechny budiž problémy v Aši, kde podle starosty nemá téměř sedm set dětí praktika, k němuž by pravidelně docházely na vyšetření nebo když jsou nemocné. Do regionu se ho dostat nedaří přes atraktivní finanční nabídky, byť podle Všeobecné zdravotní pojišťovny je obsazení místa už rozjednáno.

Na prohlídky lidé chodí, pokud mají kam. Není to tak, že by houfně prevenci úmyslně zanedbávali. Přístup společnosti se podle největší tuzemské zdravotní pojišťovny mění.

„Lidé se ke svému zdraví chovají zodpovědněji. Čerpání preventivní péče roste od konce covidu setrvale a tempo se zvyšuje,“ domnívá se ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

V prvním pololetí letošního roku přišlo na pravidelnou dvouletou preventivní prohlídku přes 1,5 milionu pojištěnců VZP, přibližně o 145 tisíc víc než loni.

„Pokud předpokládanou účast srovnám s rokem 2019, pak jde dokonce o 20procentní nárůst. Trend je evidentní u všech programů,“ doplnil Kabátek s odkazem na screeningové programy pro včasný záchyt rakoviny nebo jiných onemocnění .

U dětí je ale účast výrazně nižší a růst jen nepatrný.

Lékaři více zvou

Za nárůstem ale vidí Šonka spíše to, že začalo termín prohlídky více lékařů pacientům aktivně připomínat a zvát je. Pojišťovny za tato komplexní pravidelná vyšetření totiž začaly platit více.

„Loni a předloni jsme dosáhli zvýšení úhrad za preventivní prohlídky, které se musely promítnout ve zvýšené prevenci. Neřekl bych ani tak, že se pacienti začali více hrnout na prohlídky, ale řadu doktorů to přimělo více pacienty zvát, uhánět je a více se na prevenci zaměřit, což byl zamýšlený efekt, “ míní Šonka.

Ochrnutí po skoku do vody, pády z trampolíny. Sezona letních úrazů je v plném proudu

Domácí

Příznivý krok je to i pro pacienty, mnozí na uplynutí intervalu prohlídky zapomenou, a pokud je nic netrápí, o prohlídku se lékaři nepřihlásí. Jednou za dva roky chodí dospělí ke svému praktickému lékaři, jednou za rok až na výjimky k zubaři a ženy jednou ročně ke gynekologovi. Prohlídky jsou bezplatné, plně hrazené z pojištění.

Osvědčilo se VZP i podmínit příspěvky od pojišťovny, například na dentální hygienu, absolvováním preventivní prohlídky.

Dotlačit lidi k prevenci chce i stát. V horké fázi projednávání je novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou chce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek uzákonit odměňování pacientů za prevenci, každý by měl osobní účet u své pojišťovny.

Už teď je znát, že se lidé zapojují a opatření mohou v budoucnu snížit náklady systému na péči o nemocné, což si od toho slibují i pojišťovny. Jsou to ale ony, kdo má ze zákona dostupnost péče pro lidi zajistit, aby na očkování i prohlídky mohli chodit.

Stát načrtl „osobní účet“ pojištěnce. Na co půjde odměny využít?

Domácí

Výběr článků

Načítám