Hlavní obsah

Češi budou volit nové vedení ve 13 krajích. V Praze jen senátory

V pátek a v sobotu proběhnou ve všech 13 krajích volby do vedení hejtmanství a po celé republice včetně Prahy i volby do jedné třetiny Senátu. Volit může každý, kdo alespoň v druhý den oslavil 18. narozeniny. Rozhodující je, jakou má adresu trvalého bydliště.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Počítání hlasů. Ilustrační foto

Článek

Není možné volit ze zahraničí, ale ani v jiném kraji. Ve volební místnosti se volič musí prokázat buď platným občanským průkazem, nebo cestovním pasem.

Pokud volič dopředu věděl, že se v době voleb nedostane do své volební místnosti, mohl si do středy nechat vystavit voličský průkaz. V krajských volbách se však vztahuje pouze na kraj či volební obvod, nelze tak například volit moravskoslezského hejtmana z Karlových Varů.

Do volební obálky se vkládá jen jeden volební lístek s vybranou stranou či koalicí. K tomu má každý ještě čtyři preferenční hlasy, kterými na vybrané kandidátce může zamíchat pořadím.

Ústavní právník: Konání voleb je „o fous“ lepší než jejich odklad

Krajské volby

Změnit pořadí lze čtyřmi kroužky

Aby byl preferenční hlas započten, je třeba zakroužkovat pořadové číslo kandidáta, ne ale jeho jméno. Aby daný kandidát přeskočil, musí ho takto zakroužkovat alespoň 5 % voličů z celkového počtu platných hlasů pro danou kandidátní listinu. Vykroužkovaný kandidát přeskočí na první místo kandidátky.

Volební lístky dostali voliči dopředu do schránek, celé sady jsou ale připravené i přímo ve volebních místnostech. Tam najdou voliči i informace o tom, kdo v mezidobí od registrace a tisku kandidátních listin odstoupil nebo byl odvolán a již nekandiduje.

Například v Ústeckém kraji budou mít voliči takto uvedeného Marka Hrabáče jako jedničku kandidátky hnutí ANO. Ten ale kvůli korupční kauze nakonec nekandiduje.

Stíhaný exprimátor Hrabáč předběhl své odvolání z rady kraje. Rezignaci poslal z vazby sám

Domácí

Všechny preferenční hlasy, které od voličů získá, se nikam nezapočítávají. Hnutí ANO to ale při konečném sčítání hlasů nepoškodí. V krajských volbách totiž platí, že za každou odevzdanou listinu dostane každá strana jeden hlas a je jedno, kolik míst na kandidátce obsadí.

Počet zastupitelů v jednotlivých hejtmanstvích se pak řídí podle počtu jeho obyvatel. V kraji do 600 tisíc obyvatel je to 45 členů, u krajů s počtem obyvatel mezi 600 a 900 tisíci je to 55 členů a nejvíce, 65 členů, je v krajích s více než 900 tisíci obyvateli.

K získání mandátu v krajském zastupitelstvu pak musí strana překročit pětiprocentní hranici ze všech odevzdaných hlasů.

Volby do jedné třetiny Senátu

V 27 obvodech po celé republice, a to včetně Prahy, se ve stejnou dobu odehrává první kolo doplňujících senátních voleb.

I zde platí, že se do volební obálky vkládá jen jeden hlasovací lístek s jménem kandidáta. Ten se již nijak neupravuje.

V případě, že kandidát získá více než polovinu všech odevzdaných hlasů, je zvolen již v prvním kole. Pokud tato situace nenastane, do druhého kola postupují dva s nejvyšším počtem hlasů.

Voliči v těchto obvodech pak půjdou k volbám i o týden později. Volební lístky s kandidáty ale již neobdrží dopředu do schránek, ale budou připraveny přímo ve volebních místnostech.

Úřední obálky a hlasovací lístky pro jednotlivé volby jsou od sebe barevně odlišeny. Ty pro volby do zastupitelstev krajů jsou šedé, do Senátu jsou žluté. V případě promíchání jsou hlasy neplatné.

Změní se konzervativní Senát? Proti „obráncům tradičních hodnot“ chtějí uspět liberálové

Volby do Senátu

Výběr článků

Načítám