Hlavní obsah

Černý kašel může odeznívat i několik měsíců. Nemáte ho?

Infekci černým kašlem od začátku roku prodělalo víc než 21 tisíc obyvatel, nejvíc od konce 50. let. Skutečný počet bude podle epidemiologů ale mnohem vyšší, mnozí se dosud potýkají s přetrvávajícím kašlem. Podle předsedy České pneumologické a ftizeologické společnosti Vladimíra Koblížka může odeznívat i několik měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie černého kašle

Článek

„Černému kašli se také říká stodenní kašel. Pokud není léčený antibiotiky, často trvá mnoho týdnů někdy i měsíců,“ řekl Právu a Novinkám pneumolog Koblížek.

Oproti jiným respiračním onemocněním, která se projevují suchým nebo dráždivým kašlem, je černý kašel charakteristický extrémním dávením až zajíkáním se a prudkým nadechováním či lapáním po dechu.

„U nachlazení trvá kašel běžně týden nebo pět dnů a má dynamiku, postupně se zmenšuje. V případě černého kašle to trvá bez přestávky jeden nebo dva měsíce, aniž by se to výrazně změnilo. Lidé mívají také krvácení do spojivek,“ vysvětlil předseda odborné společnosti.

Přeočkování proti černému kašli bude zdarma i pro dospělé

Domácí

Jméno podle modřin

Právě od černo-modrých hematomů kolem očí se začalo označení „černý“ kašel odvozovat. Experti zvuk kašle přirovnávají ke „kokrhání“, minimálně v akutní fázi, která trvá týdny.

Očkování, jak uvedl, má na průběh nemoci vliv. Zejména u seniorů, těhotných a kojenců, tedy rizikových skupin. Většina lidí, kterým byla v Česku letos infekce potvrzena, byla v minulosti očkována. U značné části od té doby ale uplynulo mnoho let, naposledy byli povinně očkováni v dětství.

Od té doby přeočkováni nebyli a ochrana časem klesla. Na trhu jsou dnes bezpečnější vakcíny s méně vedlejšími účinky, jejich efekt je ale kratší než tomu bylo dříve.

„Máme populaci očkovanou novější vakcínou proti černému kašli, která je bezpečnější, ale má kratší účinnost. Zhruba za tři až čtyři roky po aplikaci se mohou objevovat první případy onemocnění,“ vysvětlila epidemioložka ze Státního zdravotního ústavu Kateřina Fabiánová.

Koblížek zdůraznil, že i když je člověk pár let po očkování, onemocnět může. Nerizikové skupiny podle něj ale překonají kašel za kratší dobu.

Chronické problémy

V některých případech si může tělo na několik měsíců trvající kašel zvyknout natolik, že se problém stane chronickým. „Po určitém období vleklého kašlání, třeba u pertuse, může ke změně v nastavení kašlacího reflexu dojít,“ uvedl pneumolog.

U osob, které neměly těžký průběh infekce, je to ale málo pravděpodobné. Ohroženi jsou spíše malé děti, senioři nebo chronici. „Pokud člověk nemá zápal plic nebo těžkou formu pertuse, tak se to většinou vyhojí a není s tím problém s výjimkou rizikových skupin,“ doplnil.

Černý kašel

Černý kašel je kapénková nákaza, kterou způsobuje bakterie Bordetella pertussis. V minulosti tato nemoc způsobovala v Evropě epidemie, při kterých umíraly desítky tisíc lidí, převážně dětí.

Onemocnění zpočátku vypadá jako běžný katar dýchacích cest, může se vyskytnout rýma, slzení, kýchání, zánět spojivek, mírně zvýšená teplota, chrapot, bolesti v krku, ale dominantní je rozvoj záchvatovitého, obvykle suchého kašle s rudnutím až modráním zejména v obličeji. Může se objevit krátká zástava dechu, po které následuje hlasitý, zajíkavý nádech připomínající zakokrhání kohouta.

V České republice se od roku 1958 proti dávivému a černému kašli celoplošně očkuje.

Epidemiologové jsou přesvědčeni, že černý kašel prodělalo v Česku mnohem více lidí než oficiálně hlášených 21 251.

Zpětně se dá prodělání infekce zjistit přes laboratorní zjištění IgG protilátek, které ukazují na to, že se imunitní systém s bakterií Bordetella pertussis setkal. Nejde ale rozlišit, zda šlo o prodělání nemoci nebo očkování. Testy nabízejí soukromé laboratoře napříč Českem, cena se pohybuje v řádu několika stovek korun za odběr.

Počet případů černého kašle překročil 20 tisíc

Domácí

Výběr článků

Načítám