Hlavní obsah

Černochová: Řehka je můj podřízený, své kompetence si vykládá mylně

Aktualizováno

Napětí mezi ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) a náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou pokračuje. Podle Černochové komunikace mezi ní a Řehkou vázne, velitel si prý extenzivně, tedy příliš zeširoka, vykládá kompetenční zákon. Žádný spor s ním prý ale nevede, řekla současně.

Foto: Milan Malíček, novinky.cz

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a náčelník generálního štábu Karel Řehka.

Článek

Černochová se v neděli ve vysílání CNN Prima News ohradila proti tomu, že by zakázala Řehkovi pořízení oficiálního účtu na síti X (dříve Twitter). Podle ní může Řehka na oficiálních účtech armády či ministerstva publikovat „od rána do večera“ a vyzvala ho k tomu. Řehka má i svůj soukromý účet.

Podle ministryně by představitelé armády ale neměli veřejnost děsit a informace by měly být prezentovány koordinovaně. Další armádní účet by komunikaci jen tříštil.

Černochová zatrhla Řehkovi účet náčelníka generálního štábu na síti X

Domácí

Ministr řídí náčelníka

Ke sporům o kompetence v čele armády Černochová uvedla, že generální štáb je součástí ministerstva, ministr řídí náčelníka generálního štábu. „Tady neexistuje žádný generální štáb a ministerstvo, generální štáb je součástí ministerstva, tak praví zákon,“ řekla.

„Pokud mi náčelník generálního štábu řekne, že si vykládá ten zákon tak, že ministr zajišťuje finanční prostředky a přijímání zákonů, tak to mi přišlo nepatřičné, protože takto extenzivní výklad zákona (…), to je nemožné.“ Takový výklad je podle ní mylný.

Slova podle ní Řehka pronesl během slovní přestřelky na úterním jednání sněmovního branného výboru.

„Ministr ze své pozice řídí i náčelníka generálního štábu,“ dodala ministryně.

Inspekce prověřuje Nemesis

Ministryně si postěžovala, že například o Řehkově zapojení do projektu Nemesis, který posílá drony na Ukrajinu, se údajně dozvěděla až ze zprávy České tiskové kanceláře a Řehka ji o tom dopředu neinformoval.

Podle ní projekt prověřuje inspekce kvůli využívaní vojenských prostorů k testování dronů.

Na drony pro Ukrajinu vybrali Češi přes 140 milionů. Spolek hledá peníze i za hranicemi

Domácí

Černochová nicméně tvrdí, že s náčelníkem generálního štábu žádný spor nevede: „Naše vztahy na profesionální úrovni jsou dobré,“ uvedla s tím, že komunikace se jistě do budoucna zlepší.

Řehka se ke slovům ministryně nevyjádřil. „Dnešní věc na TV Prima nebudu nijak komentovat,“ napsal Novinkám.

Někdejší ministr obrany Lubomír Metnar (ANO), který s Černochovou v Partii diskutoval, poukazuje podle svých slov na problematický způsob komunikace mezi ministryní a náčelníkem generálního štábu dlouhodobě.

Hnutí ANO minulý týden kritizovalo, že se vojáci v poslední době příliš montují do politiky. Podle poslance Pavla Růžičky se utrhli právě s příchodem Řehky.

Vyústění sporu Černochové s Řehkou: Obrana zásadně zredukuje účty vojáků na sociálních sítích

Domácí

Výběr článků

Načítám