Hlavní obsah

Černochová: Část zmrazených ruských aktiv půjde na Ukrajinu přes českou muniční iniciativu

Z výnosů z aktiv ruské centrální banky, které v rámci sankcí zmrazila Evropská unie, se nakoupí munice pro Ukrajinu. Část peněz z asi 1,4 miliardy eur půjde do české muniční iniciativy, oznámila ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Černochová

Článek

„Jsem ráda, že se na této nové formě vojenské podpory Ukrajině bude Česká republika podílet. Jedná se o další ukázku důvěry našich zahraničních partnerů v efektivitu české muniční iniciativy. Právě na základě úspěchu této iniciativy nás Evropská unie před několika týdny oslovila, abychom výnosy ze zmrazených ruských aktiv využili k pořízení munice pro Ukrajinu,“ uvedla v úterý Černochová v tiskové zprávě.

O tom, že by se výnosy ze zmrazených ruských aktiv měly použít na okamžitou vojenskou pomoc Ukrajině, rozhodly státy EU letos v květnu.

Celkové výnosy se pohybují okolo 1,4 miliardy eur (cca 35 miliard korun), jak velká část bude vyčleněna na munici nakoupenou přes českou muniční iniciativu, Černochová neupřesnila.

EU pošle peníze ze zmrazených ruských aktiv Kyjevu už příští týden

Válka na Ukrajině

Ukrajina se ruské agresi brání již zhruba dva a půl roku a je prakticky závislá na podpoře spojenců. Prostřednictvím české muniční iniciativy, do které se zapojily nebo deklarovaly zájem se zapojit necelé dvě desítky zemí, se bránící se zemi dostává potřebné dělostřelecké munice.

Dodávky nakoupené munice dle ministerstva obrany proběhnou v nejbližších měsících.

„I v tomto případě jde o dodávky citlivého vojenského materiálu zemi, která je ve válce proti agresorovi. Nelze tedy sdělit další podrobnosti, protože bychom tím pomoc Ukrajině mohli ohrozit. Můžu nicméně říct, že díky využití výnosů ze zmrazených ruských financí, uvolněných Evropskou unií, dokážeme Ukrajině dodat několik stovek tisíc kusů velkorážové munice,“ dodala Černochová.

Česká muniční iniciativa pošle na Ukrajinu dalších 100 000 kusů munice

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám