Hlavní obsah

Ceny vyrostly, alimenty ne

Mám další děti, neroste mi plat, zvýšily se mi výdaje. Důvodů, proč někteří rodiče nechtějí platit navzdory nárůstu cen vyšší alimenty, je mnoho. Samoživitelé si o zvýšení mnohdy ani neřeknou a jen kvůli inflaci jim u soudu požadavek často neprojde. Nárok vznikne při změně životní situace, například nástupu dítěte do školy, nebo když platícímu rodiči významně vzroste příjem.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„Stále platí tabulka ministerstva spravedlnosti s orientační výší výživného z roku 2022,“ uvedla pro Novinky koordinátorka projektu Vaše Výživné Dagmar Vogtová.

Tabulka uvádí, že výše výživného pro předškoláka by se měla pohybovat okolo 14 procent příjmu platícího rodiče, pro školáka ve výši 16 až 18 procent a pro středoškoláka a vysokoškoláka ve výši 20 procent. O dvě procenta se částky snižují, pokud povinný vyživuje děti dvě, o čtyři procenta, pokud vyživuje děti tři.

„Růst cen není sám o sobě pro některé soudy důvodem pro zvyšování výživného,“ poznamenala Vogtová. „Tou je změna životní situace, například nástup dítěte do školky, školy, změna zdravotního stavu.“

Náhradní výživné by stát mohl vyplácet až čtyři roky, schválili poslanci

Domácí

Změny ve výdajích na dítě však soud zajímají. „Vyšší výživné navrhujeme pokaždé, když nastane u některé ze stran změna poměrů. Může být jak na straně dítěte, tak i na straně rodiče, tedy když má dítě vyšší náklady, například kvůli zvýšení školného, plateb za kroužky, stravného, nebo při nějakých zdravotních potížích nebo pokud se zvýší příjmy povinného rodiče,“ uvedla advokátka a mediátorka Jana Štěpničková Strachová z kanceláře Valíček & Valíčková, která se specializuje na rodinné právo.

„Soudy však ke zvýšení obvykle nepřistoupí, pokud neuplynou aspoň tři roky od poslední úpravy výživného nebo pokud se situace nezmění podstatnějším způsobem,“ dodala.

Sama jako advokátka argumentuje v žádosti o zvýšení výživného také inflací. „Soudy k tomu často přihlédnou, protože kvůli inflaci rostou náklady a v návaznosti na vyšší životní náklady rostou rodičům i příjmy. Pokud rodič, který dosud bral třicet tisíc korun, začne brát čtyřicet tisíc, je to samozřejmě významný důvod pro zvýšení výživného, protože dítě se má podílet na zvýšené životní úrovni rodiče,“ upozornila.

Náhradní výživné bere skoro 12 tisíc dětí

Navzdory dvouciferné inflaci v letech 2022 a 2023 se nezměnila výše náhradního výživného, které za neplatiče dává po dobu čtyř let stát.

„Aktuálně zvažujeme další změny do budoucna, a to především opětovné prodloužení čerpání této formy pomoci. Co se týče výše dávky, jsme v úzkém kontaktu mimo jiné s ministerstvem spravedlnosti. Z dat, která máme k dispozici, nevyplývá, že by aktuálně bylo nutné částku navyšovat. Celou situaci ale průběžně sledujeme a vyhodnocujeme,“ uvedl pro Novinky mluvčí ministerstva práce Jakub Augusta.

Náhradní výživné v současné době pobírá 11 703 nezaopatřených dětí. „V rámci této formy pomoci určené samoživitelkám a samoživitelům, kteří čelí obtížím při soudním vymáhání stanoveného výživného, je vypláceno zhruba 22,6 milionu korun měsíčně. Maximálně lze měsíčně čerpat tři tisíce korun, tuto výši nyní dostává 3860 dětí,“ doplnil Augusta.

Vláda schválila superdávku

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám