Hlavní obsah

Celoplošné psychotesty kvůli zbrojním průkazům jsou nereálné

Zavedení povinných celoplošných psychotestů pro držitele zbrojních průkazů či žadatele o ně není i vzhledem k nedostatku odborného personálu reálná varianta, která by se mohla objevit v novele zbraňového zákona. To je jeden z výstupů pondělního úvodního zasedání rozšířené pracovní skupiny řešící na ministerstvu vnitra zbraňovou legislativu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Policejní kontrola zbraně. Ilustrační foto

Článek

Je však možné, že by se povinné psychotesty týkaly nově například těch, kteří byli kvůli domácímu násilí vykázáni ze společného obydlí a jsou zároveň držiteli zbrojního průkazu.

S touto možností přišli na jednání skupiny zástupci české pobočky lidskoprávního sdružení Amnesty International (AI) a přítomní poslanci napříč politickým spektrem z řad členů bezpečnostního výboru Sněmovny nebyli proti.

„Jsem ráda, že ministerstvo vnitra kvitovalo náš návrh, že osoby, které by byly vykázány z obydlí kvůli domácímu násilí, by byly poté podrobeny nějakým psychotestům nebo dalším opatřením, tak aby se prověřilo, zda tyto osoby opravdu mají mít zbraně,“ řekla novinářům po jednání skupiny Irena Hůlová z Amnesty International (AI) s tím, že se o této problematice chce bavit i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Politici otáčejí, u zbraní zváží psychotesty

Domácí

Hůlová podle svých slov uvítala i produktivní diskusi o možném zavedení povinných psychotestů jako podmínky pro všechny zájemce o zbrojní průkaz i jejich stávající držitele.

Mohly by podle ní být účinné, jenže hodně lidí by prý jimi neprošlo. „Pak bychom tady trochu omezili to, kdo se ke zbraním může dostat. Myslím si, že je to otázka, kterou bychom se měli zabývat a bavit se o tom, jestli takový systém chceme nebo ne,“ uvedla Hůlová.

Za vykázání povinné vyšetření

Na dotaz Novinek, zda ona sama je pro zavedení povinných psychotestů, tato vedoucí oddělení advocacy u AI odvětila, že jejich organizace je spíše pro užší variantu.

„Měli bychom se primárně zaměřit na osoby, které vykazují známky toho, že by zbraně mít neměly. Například někdo, kdo páchá domácí násilí,“ zopakovala Hůlová.

Při pondělním jednání se totiž podle ní probíralo, zda jsou na možné zavedení psychotestů vůbec dostatečné personální kapacity. A z debaty vyplynulo, že nikoli.

„Odborná veřejnost, tedy psychologové a psychiatři nám říkají, že za stávající situace z hlediska kapacit oni nejsou schopní toto zajistit. Nemůžu proto říci, že budu trvat na psychologických testech v situaci, kdy na to nemáme dostatek odborníků,“ podotkl k tomu po jednání skupiny člen bezpečnostního výboru za opoziční hnutí ANO Hubert Lang.

Pracovní skupina podle něj vznikla na základě tragické prosincové střelby na Filozofické fakultě UK v Praze, při níž zemřelo 14 lidí a pachatel se poté sám zastřelil. Měl přitom legálně v držení několik střelných zbraní i přesto, že se v minulosti léčil s psychickými problémy.

Češi drží více než milion zbraní. Přibývá i zbrojních průkazů

Domácí

Lang upřesnil, že na některé z témat probíraných v rámci pracovní skupiny vzniknou samostatné podskupiny, jedna i ke zmíněnému domácímu násilí a možnému odebrání zbrojních průkazů jeho pachatelům.

„Dochází i k páchání domácího násilí, kdy agresor je držitelem nějaké zbraně a vyhrožuje potenciálně manželce a dětem, že jim pomocí zbraně ublíží… Měla by na to vzniknout podskupina, aby lidé, kteří se takovýmto způsobem budou projevovat a už jsou držiteli zbrojního oprávnění, aby o zbraně přišli, což má svoji logiku,“ míní Lang.

Propojení registrů efektivnější

Podle místopředsedy poslaneckého klubu STAN a rovněž člena bezpečnostního sněmovního výboru Petra Letochy je po úvodním jednání rozšířené pracovní skupiny většina lidí spíše pro zachování možnosti propojení registru zbraní s centrálním registrem pacientů než plošné zavedení psychotestů.

Ve chvíli, kdy nějaký pacient přijde k psychologovi, ten díky propojení registrů podle něj uvidí, zda je dotyčný držitelem zbrojního průkazu a nějakých zbraní, a podle toho pak může situaci a diagnózu dotyčného posoudit a dále jednat o případném odebrání oprávnění.

„V tuto chvíli to vypadá tak, že efektivnější způsob je propojení centrálních registrů. A co se týká plošných psychotestů, to spíše nevypadá, že by to tak mohlo dopadnout. Je možné, že se o tom budeme bavit u nějaké specifické skupiny držitelů zbraní, kdy se třeba dopustí domácího násilí,“ připustil Letocha jako možný zmíněný návrh Amnesty International.

Nebyl by proti povinnému psychiatrickému vyšetření u takových lidí, tedy nikoli pro povinné psychotesty.

„Dovedu si představit, že když je nějaký člověk vykázán z domácnosti, že by měl být odeslán na takovéto vyšetření a na základě toho by mělo být rozhodnuto, zda mu zbrojní průkaz zůstane, anebo mu bude odebrán,“ poznamenal Letocha.

Jednají politici i odborníci

Jednání rozšířené pracovní skupiny navazuje na přijetí nového zákona o zbraních a střelivu. Při projednávání této nové legislativy vyplynula podle mluvčího ministerstva vnitra Ondřeje Krátošky potřeba otevřít debatu nejen z odborného a technického hlediska, ale i z hlediska společenského.

Pavel podepsal změnu termínu voleb i zbraňovou novelu

Domácí

„Proto jsme vytvořili skupinu, jejíž součástí jsou zástupci parlamentních stran, aktéři z řad akademiků, zdravotnických expertů, lidskoprávních organizací nebo zájmových sdružení,“ sdělil k tomu v pondělí Novinkám Krátoška.

Doplnil, že v pracovní skupině mají její členové řešit kromě zmíněného možného zavedení psychotestů jako podmínky pro získání zbrojního oprávnění také omezení či zpřísnění podmínek pro držení některých druhů zbraní, třeba těch dlouhých a s tlumičem, a také prodeje určitých typů střeliva.

Zabývat se prý budou i případnou změnou věkové hranice pro získání zbrojního průkazu, která je v současnosti 18 a 21 let podle typu zbraní. Proto má podle členů pracovní skupiny vzniknout hned několik speciálních podskupin zabývajících se jednotlivými tématy.

Zákon o zbraních a střelivu podle mluvčího vnitra přináší oproti dnešku výrazný kvalitativní posun - částečně přísnější pravidla a podmínky a efektivnější rámec pro jejich vymáhání.

„Zároveň dojde k digitalizaci agendy, zpřehlednění systému a provázání databází se zdravotnickými registry,“ dodal Krátoška.

Anketa

Měly by být pro držitele zbrojního průkazu či pro zájemce o něj zavedeny povinné celoplošné psychotesty?
Ano
10,7 %
Ne
89,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1269 čtenářů.

Opozice ve Sněmovně vetovala zrychlené projednání zbraňové novely

Domácí

Výběr článků

Načítám