Hlavní obsah

„Je to pohroma.“ Obec na Domažlicku opět spláchla blesková povodeň, voda přišla ve dvou vlnách

Blížejov
Aktualizováno

Blesková povodeň postihla ve čtvrtek odpoledne Blížejov na Domažlicku. Podle reportéra Novinek z místa se voda nekontrolovaně valila celou obcí. Zasáhla desítky domů, školu i domov pro seniory. Živel tady udeřil už podruhé v krátké době.

Blížejov na Domažlicku zasáhla blesková povodeňVideo: Patrik Biskup, Novinky

Článek

Povodeň přišla tentokrát ve dvou vlnách. Pršet začalo kolem 13. hodiny. Voda z kukuřičných polí směrem od Lazců zaplavila místní silnice a dostala se do několika budov. „Byl to ceďák. Zasažené jsou čtyři domy,“ informoval tamější starosta Jiří Červenka kolem půl třetí odpoledne.

Jenže zanedlouho dorazily další srážky. A voda už řádila daleko silněji. Podle reportéra Novinek se kolem půl páté valila celou obcí. „Oba dva rybníky přetékaly, na silnicích mohlo být zhruba půl metru vody,“ popsal.

Foto: Patrik Biskup, Novinky

Blesková povodeň v Blížejově na Domažlicku

Zasaženy jsou podle prvotních odhadů desítky domů. Informaci následně Novinkám potvrdil starosta.

„Je to pohroma. Už jsme utopili dvě auta. Voda brala kůlny, hradby, zničila zahrady. Dostala se i do školy,“ líčil a mezitím připravoval s dobrovolníky pytle s pískem. „Pomáhali jsme také v domově důchodců,“ řekl Červenka.

Jedna z klientek zařízení pro seniorky vypověděla, že se zrovna dívala na televizi. „Najednou se začala valit voda. Strach jsem ale neměla. Hasiči mi totiž pomohli ven,“ doplnila žena, která je na vozíku.

Českem se ženou bouřky s kroupami

Počasí

Věra Šobrová, která tady bydlí 45 let, něco takového nepamatuje. „Přišel velký šupec – a Blížejov je pod vodou,“ uvedla.

Obec byla na nějakou dobu úplně odříznuta, ani z jedné strany se do ní nedalo dostat. Zaplavena byla rovněž místní železniční trať. „Provoz je zde obnoven. Vlaky tudy mohou jezdit pouze rychlostí třicet kilometrů v hodině,“ napsal mluvčí drážních hasičů Martin Kavka kolem půl sedmé.

„Někteří sousedi ještě ani nestihli vysušit domy po poslední průtrži, teď je to postihlo znovu,“ posteskla si obyvatelka Věra Peková.

Foto: Patrik Biskup, Novinky

Blesková povodeň v Blížejově na Domažlicku

Blesková povodeň obec zasáhla také 21. května. Podle místních i vedení Blížejova budou tentokrát škody daleko větší.

Josef Cink z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu konstatoval,že spadlo nejvíce srážek na Rokycansku a severním Plzeňsku. Místy šlo až o 50 milimetrů. „Výstraha kvůli silným bouřkám platí až do čtvrteční půlnoci,“ připomněl.

Blesková povodeň na Domažlicku. Voda se valila napříč celou obcí

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám