Hlavní obsah

Časy se mění, řekl Nejvyšší soud a nařídil rozhádaným manželům prodat dům

Brno

Jak ukončit tahanice o dům, který nelze spravedlivě rozdělit na dvě půlky, a přitom ani jeden ze znesvářených rozvádějících se manželů, kteří ho mají ve společném vlastnictví, nemá dost peněz na vyplacení protistrany? Prodat v dražbě a peníze rozdělit! Přelomové rozhodnutí justice, které mění dosavadní zvyklosti, posvětil už i Nejvyšší soud.

Foto: EnvantoElements

Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutí má kořeny v rozvodové tahanici manželů z Moravskoslezského kraje. Jádrem sporu byl rodinný dům se třemi bytovými jednotkami o velikosti 3+1. 

Rozdělení takového domu ve společném jmění na stejné poloviny je na první pohled těžko zvládnutelné. Soud ve Frýdku-Místku proto nařídil dům prodat v dražbě a výtěžek rozdělit napůl.

Manžel se s takovým řešením nesmířil s tím, že v domě chce dál bydlet, a podal odvolání. I krajský soud v Ostravě ale prodej domu potvrdit. Připomenul, že vzhledem k rozvráceným rodinným vztahům nelze dům přikázat ani do podílového spoluvlastnictví.

Muž ani tehdy svůj boj nevzdal a dovoláním se obrátil na Nejvyšší soud s tím, že soudy nesprávně posoudily otázku možnosti vypořádání společného jmění manželů.

Nejvyšší soud: Časy se mění

U senátu v čele s Michalem Králíkem ale nepochodil. Soudci uznali, že dříve nebylo možné vypořádat společné jmění manželů tak, že se nařídil prodej a výtěžek se rozdělil. Jenže jedním dechem dodali, že časy se mění a pohled soudů na spornou věc také.

Ve sporech o vypořádání společného jmění manželů se totiž začaly objevovat stále dražší položky, ať už se jedná o nemovitosti, obchodní podíly, cenné papíry nebo členské podíly v družstvech.

Když pak nemohlo dojít k vyplacení druhé strany, končily tyto položky v podílovém spoluvlastnictví, ačkoli to jedna, druhá či obě znesvářené strany takto řešit nechtěly, neboť to často vedlo jen k dalším sporům.

„Nařízení prodeje věci ve veřejné dražbě s rozdělením výtěžku mezi účastníky je přípustným způsobem vypořádání společného jmění, přičemž v poměrech projednávané věci šlo o nejvhodnější a také jediné možné řešení,“ zakončili své rozhodnutí soudci.

Advokátka nežádala pro trýzněnou holčičku žádné odškodné. Stejně by jí nic nedali, hájila se

Krimi

Výběr článků

Načítám