Hlavní obsah

Část Bartošovy digitální agendy padne na nového ministra, část zůstane Jurečkovi

Ministři koalice Spolu Martin Kupka (ODS) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) se chystají postupně opustit vody ministerstva pro místní rozvoj a s tím spojenou digitalizaci stavebního řízení. Kupka se stáhne po jmenování nového ministra, Jurečka prý až nový ministr sezná, že jeho tým nepotřebuje. Jurečka ale bude dál řešit digitální agendu v Česku obecně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Bartoš a Petr Fiala.

Článek

Oba se vložili do digitalizace stavebního řízení poté, co Petr Fiala odvolal končícího šéfa Pirátů Ivana Bartoše s tím, že situaci nezvládá. Piráti proto odešli z vlády a ministerstvo připadne Starostům.

Ministr dopravy Martin Kupka Novinkám řekl, že se hodlá stáhnout již v úterý s příchodem nového ministra Petra Kulhánka (STAN). Na něm pak bude dotáhnout to, co mu na ministerstvu předpřipravil. Kompetenčně celá předávka prý nebude problém. Ač z jeho výroků to často vypadalo, že to bude on, kdo předloží novelu, který umožní částečně návrat k starým pořádkům, Novinkám řekl, že ji připravují lidé z Bartošova ministerstva. „Na novele pracují legislativci ministerstva pro místní rozvoj, ne ti z ministerstva dopravy,“ uvedl.

Návrh novely již obdržely organizace, které mají se systémem pracovat, například Svaz měst a obcí, Sdružení místních samospráv nebo Česká komora architektů. Jejich připomínky chce vypořádat na společném jednání v pondělí.

Fiala: Změny ve vládě chci mít hotové do konce příštího týdne

Domácí

Novelu dostali již k připomínkování i poslanecké kluby, 16. října o ní a dalším postupu bude jednat vláda.

Ministr Kupka pak počítá s tím, že se vrátí ke své roli člověka, pod kterého spadá Dopravní a energetický stavební úřad a tedy digitalizace stavebního řízení se jej sice týká, ale jen jako konzumenta služby.

O trochu déle počítá se svým zapojením ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „S nástupem nového ministra se potřebuji domluvit, jak bude dlouhá nezbytná doba naší pomoci, než si dokáže postavit na ministerstvu pro místní rozvoj vlastní odborný a kompetentní tým,“ uvedl pro Novinky.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Petr Kulhánek se zřejmě stane novým ministrem pro místní rozvoj

Podle něj totiž Bartoš na ministerstvu žádný podobný tým neměl. Digitalizaci stavebního řízení se na ministerstvu pro místní rozvoj věnovala dle webových stránek dvě oddělení. Na Jurečkově ministerstvu se digitalizací zabývá celá jedna sekce, což je vyšší organizační jednotka.

Že jeho tým oproti Jurečkovu byl slabší potvrzuje i sám Ivan Bartoš.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí mohlo vzhledem ke své velikosti a nastavení rozpočtu najmout více než sto dobře placených expertů do interních IT teamů. Tuto možnost můj úřad neměl,“ připustil. „Po našem příchodu na resort jsme zjistili, že je v týmu jen jeden zaměstnanec, museli jsme tak kapacity postupně doplňovat, kdy se ani nyní vzhledem k finančním limitům neblížíme velikostně týmu MPSV,“ dodal. Kapacity proto alespoň částečně doplňoval externími dodavateli.

Co ale i po odchodu z ministerstva pro místní rozvoj Jurečkovi zůstane je jiné „Bartošovo dítě“. Premiér jej totiž ve středu pověřil digitální agendou, která spadala pod Ivana Bartoše a sem patří i Digitální a informační agentura (DIA). Pozice vicepremiéra pro digitalizaci obnovena nebude.

Kupka vrátí starý systém stavebního řízení

Ekonomika

Výběr článků

Načítám