Hlavní obsah

Být politikem a čerpat dotace „svého“ úřadu? Neslučitelné s dobrými mravy, zní z ODS

Občanští demokraté řeší, jak naložit se svým náměstkem na Moravskoslezském kraji a jedenáctkou kandidátky Spolu v nadcházejících krajských volbách Jakubem Unuckou.

Foto: Moravskoslezský kraj

Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka (ODS)

Článek

Jeho kolegové z rady jemu a jeho manželce přiklepli dotace ve výši osm set tisíc korun. Unucka tvrdí, že sám pro dotaci na radě hejtmanství nehlasoval, po zveřejnění případu peníze odmítl.

„Ačkoliv záležitost není v přímém rozporu se zákonem, považujeme ji za neslučitelnou s dobrými mravy,“ stojí v oficiálním prohlášení centrály ODS poskytnutém mluvčím strany Jakubem Skyvou.

„Další postup Občanské demokratické strany ve vztahu k panu náměstkovi bude předmětem jednání regionální rady, které je plánováno v příštím týdnu,“ pokračuje.

Náměstek hejtmana získal dotaci pro svou firmu i pro manželku, zlobí se Piráti

Domácí

Občanští demokraté totiž obecně čerpání dotací odsuzují a „malá domů“ jejich krajského politika je pro ně reputační problém.

„Sám jsem nikdy o žádnou dotaci pro sebe nežádal, protože se mi to z duše protiví. To je i důvod, proč třeba nemám žádnou fotovoltaiku. Bez dotace to nedává ekonomický smysl, a žádat o ni nechci,“ uvedl pro Novinky místopředseda strany Alexandr Vondra. Podle něj si na otázku co s Unuckou musí odpovědět „severní Morava“.

Dotace pro uhelné regiony

Na případ náměstka ODS čerpajícího krajské dotace upozornil na síti X pirátský zastupitel Leonard Varga. Novinkám řekl, že mu vadí Unuckovo pokrytectví.

„Na posledním krajském zastupitelstvu hovořil o tom, že, budu volně parafrázovat, je potřeba dotace řezat a řezat. A pak se nepokrytě přihlásí o půl milionu korun pro sebe a čtvrt milionu pro svou manželku?“ vysvětloval.

Co se týče dotací, šlo o peníze ze speciálního fondu operačního programu Spravedlivé transformace, které mají Moravskoslezskému kraji pomoci se vyrovnat s odklonem od uhlí.

Do uhelných regionů míří první miliardy na zásadní proměnu

Ekonomika

Výběr článků

Načítám