Hlavní obsah

Bylo to připravené delší dobu, tvrdí Michálek o odvolání Bartoše

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek odvolání šéfa strany Ivana Bartoše z funkce ministra pro místní rozvoj chápe jako „vyhazov“ Pirátů z vlády. Premiér Petr Fiala (ODS) k tomu podle něj přistoupil pod nátlakem spolustraníků. Fiala nařčení odmítl, návrh na odvolání zdůvodnil neschopností Bartoše při digitalizaci stavebního řízení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek

Článek

„Víme, že to celé bylo připravené už delší dobu. Už dva roky se tu hovoří o tom, že je třeba Piráty dostat pryč z vlády, protože se dívají ostatním koaličním stranám, zejména ODS, pod ruce. Jako záminka k tomu posloužila fabulace, asi třikrát nafouknuté věci týkající se stavebního řízení, kde pan ministr problémy řešil,“ uvedl na úterní mimořádné tiskové konferenci šéf pirátských poslanců Jakub Michálek.

„Nafouklo se to do neuvěřitelných rozměrů. Nejde o digitalizaci stavebního řízení, ale aby se uvolnila do budoucna cesta pro vytvoření koalice ‚odsáno‘ (ODS a ANO),“ tvrdil.

„Stavební řízení byl asi příliš velký kousek z toho důvodu, že do toho byly zataženy i samosprávy. Týkalo se to i praxe, kvůli které tu máme desítky let nefunkční stavební řízení, kde víme, že s tím úřady a někteří tajemníci, kteří mají politické krytí, šmelí. To se do toho také promítlo. Promítlo se do toho také to, že proti nám byl z ODS pan Zajíček, který se stal šéfem Hospodářské komory,“ nebral si servítky Michálek.

Zhrzený Bartoš: Je to podraz. Spolu nastoupilo cestu ke spolupráci s Babišem

Domácí

Fiala se v úterý ráno s Bartošem sešel, aby řešili povolební situaci u Pirátů a fungování vlády. Po setkání Bartoš řekl, že koaliční smlouva platí a „maká“ se dál, po poledni ještě ve vysílání Českého rozhlasu prezentoval, že cítí podporu Fialy. Chvíli poté nicméně Fiala oznámil Bartošův vyhazov a zdůvodnil to nezvládnutou digitalizací stavebního řízení. Zdůraznil, že si váží práce pirátského ministra zahraničí Jana Lipavského a ministra pro legislativu Michala Šalomouna.

Bartoš okolnosti svého odvolání na brífinku komentoval jako „podraz, který postrádal i základní prvky lidské slušnosti“. O odvolání se dozvěděl telefonicky krátce před tiskovou konferencí premiéra. Během dopoledního setkání o tomto kroku podle něj „nepadlo ani slovo“.

I podle něj koalice Spolu tvořená ODS, TOP 09 a lidovci započala cestu k vytvoření budoucí vlády s opozičním hnutím ANO Andreje Babiše.

Záznam: Tisková konference Pirátské stranyVideo: ČTK

Fiala se ohradil

Fiala byl podle Michálka dle jeho „kuloárních informací“ donucen Piráty z vlády vyhodit některými členy ODS. Konkrétně zmínil ministry dopravy Martina Kubku či financí Zbyňka Stanjuru, hejtmana Jihočeského kraje Martina Kubu či místopředsedu Poslanecké sněmovny Jana Skopečka.

„Podle našich kuloárních informací k tomu bylo jednání, kde pan premiér nebyl v úplně komfortní situaci, že na něj ministři Kupka, Stanjura, hejtmana Kuba a poslanec Skopeček tlačili, že pokud nevyhodí Piráty, tak půjde z vlády on,“ prohlásil ostře Michálek.

Proti tomu se následně na síti X ohradil předseda vlády. „Absolutně odmítám řeči o tom, že jsem jednal pod tlakem údajné schůzky, které se měl zúčastnit Martin Kupka, Zbyněk Stanjura, Jan Skopeček či Martin Kuba. Nikdy se takováto schůzka neuskutečnila. Rozhodl jsem se sám, poslední kapkou pro mě bylo setkání s Ivanem Bartošem a jeho neschopnost řešit digitalizaci stavebního řízení. Mrzí mě, že takovéto dezinformace na tiskové konferenci Pirátské strany zazněly,“ reagoval na slova šéfa pirátských poslanců na síti X Petr Fiala.

Michálek také podotkl, že rozhodnutím odvolat Bartoše z vlády Fiala ničí vládu, která má za sebou celou řadu úspěchů. „Vláda měla spoustu věcí, ve kterých byla úspěšná. Podařilo se nám změnit kurt zahraniční politiky, díky práci Jana Lipavského, podařilo se nám společně pomoci asi 300 tisícům ukrajinských uprchlíků…,“ vypočítával Michálek.

Ostře se ale zároveň pustil do koaličních ministrů, kteří dle něj v rámci digitalizace státu neudělali nic a zároveň prý měli Pirátům házet klacky pod nohy.

„Zatímco ostatní ministři nespustili úspěšně žádný digitální projekt, tak tady jsme se snažili o něco, co bude fungovat v tomto volebním období. Všichni ostatní to hodili alibisticky na následující vládu. Pominu to, jak dlouho nám blokovali zřízení digitalizační agentury, věci, které byly potřeba pro účinnou digitalizaci, kdy jsme zbytečně ztratili dva roky,“ podotkl.

„Jednání Fialy nelze dál důvěřovat.“ Piráti chystají hlasování o odchodu z vlády

Domácí

Výběr článků

Načítám