Hlavní obsah

Byl připraven k nastěhování. Po povodni statik zoufalým manželům řekl, že je nutná demolice

Holčovice

Bezradnost, pláč a tisíce hodin zmařené práce na zvelebování rodinného domu. Takové pocity se honí v mysli manželů z Holčovic, jejichž dům spláchla povodeň. Dva týdny poté, co voda opadla, se dozvěděli od statika, že jejich dům má být zdemolován. Podobný osud v Holčovicích čeká i několik dalších domů, zatopených jich byly asi dvě třetiny.

Následky povodně v HolčovicíchVideo: Aleš Honus, Novinky

Článek

Lukáše Gracu a jeho manželku Mariku jsme zastihli před jejich domem v době, kdy k nim přišel starosta, zástupce stavebního úřadu, statik a hasiči. Po krátké prohlídce zdiva se bohužel dozvěděli, že dům se zařadí k těm, které budou muset být srovnány se zemí, protože jejich oprava je buď nemožná, nebo by byla ještě nákladnější než stavba nového domu.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Manželé Gracovi pozorují svůj dům určený k demolici.

„Je to šest let práce, co vám budeme povídat. Dům už byl téměř připravený k nastěhování, chybělo jen dodělat omítku,“ řekla Novinkám paní Marika, která kvůli pláči jen stěží hledala vhodná slova. Na dotaz, kolik peněz do domu se svým manželem investovali, jen mávla rukou. „Ani se neptejte, byly to statisíce jen za střechu,“ dodala.

Dům mají podle svých slov pojištěný, otázka je, kolik dostanou. „Něco snad ano, ale asi to nebude žádná sláva, neděláme si žádné iluze,“ dodala Marika Gracová Lioliasová.

Dům koupili před několika lety, přitom věděli, že v roce 1997 byl vyplaven. „Samozřejmě že jsme to věděli a hodně jsme nad tím přemýšleli, ale nepřipouštěli jsme si, že se taková katastrofa může někdy do Holčovic vrátit. A vidíte, vrátila a bylo to ještě horší,“ řekla.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Manželé před domem určeným k demolici

Jak řekl Novinkám starosta Holčovic Martin Hradil, povodeň se v obci dotkla asi dvou třetin domů. „Zničena je i velká část obecního majetku, například mosty, lávky a místní komunikace,“ řekl Hradil s tím, že obnova infrastruktury potrvá roky.

Stejně jako po povodních roku 1997, ani teď podle starosty většina lidí nepřemýšlí nad tím, že by se z obce odstěhovala a že by do poničených a zaplavených domů už neinvestovali.

„Není to tak jednoduché, jsou tu starousedlíci, kteří to tady mají rádi a prostě nechtějí odcházet pryč. Pokud lidé vyloženě nemají dům určený k demolici, tak tady určitě budou chtít zůstat. Navíc se lidé teď po povodni ještě více semkli a vzájemně si pomáhají a podporují se,“ dodal starosta.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Následky povodně v Holčovicích

V Holčovicích aktuálně pomáhají i zástupci Diecézní charity ostravsko-opavské, kteří navštěvují domácnosti a nabízejí pomoc v nouzi, na odstraňování následků se podílí i desítky vojáků, kteří dělají, co je potřeba.

Pomoc v Holčovicích má přitom různé formy - originálním způsobem se rozhodl obec podpořit básník a spisovatel Jakub Lukáš ze sousedních Heřmanovic. Kromě toho, že v místě pomáhal jako dobrovolník, aktuálně nabízí lidem, kteří obci pomohou, rukopis svého dosud nevydaného románu Koruna Beskyd z prostřední ultramaratonských závodů.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Spisovatel Jakub Lukáš originální formou pomáhá Holčovicím.

Po zaslání příspěvku ve výši 200 korun na jeho transparentní účet číslo 5616065083/0800 získají lidé jako dárek rukopis románu. „Jako zprávu pro příjemce je třeba uvést svou e-mailovou adresu, kam bude kniha ve formátu PDF zaslána,“ řekl Lukáš Novinkám.

Veškeré peníze z účtu jsou pak přeposílány na konto Holčovic. Během tří dnů tak Lukáš obci poslal už 30 tisíc korun.

Řeka Opava si vybrala jiné koryto a teče muži přes zahradu. Před domem mu strhla most

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám