Hlavní obsah

Bulovku na Frýdlantsku zasáhla přívalová povodeň, na Hradecku likvidují následky silných dešťů

Silné bouřky se v noci na středu přehnaly přes několik krajů v republice. Nejhůře zasaženými kraji jsou Královéhradecký a Liberecký. Přívalová povodeň nejvíc zasáhla obec Bulovka, na místě zasahovali i hasiči.

Přívalová povodeň zasáhla Bulovku na FrýdlantskuVideo: Blanka Freiwilligová, HZS LK a SDH Bulovka, Novinky

Článek

Přívalová povodeň zasáhla ve středu ráno Bulovku na Frýdlantsku v Libereckém kraji. Po mohutném lijáku se rozvodnily místní potoky a zaplavily cesty, lidem voda zatopila zahrady, sklepy a přízemní části stavení. Obec vyhlásila 3. povodňový stupeň, na místě zasahovali hasiči, kteří evakuovali z domů dvanáct lidí. Postupně se lidé vrátili zpět do domovů a odklízejí následky záplavy.

Poprvé v Bulovce vystoupala voda v Bulovském a Arnoltickém potoce při první bouřce už v pondělí, avšak nemělo to takové následky. Ve středu ráno vystoupala při silné bouřce znovu a také voda z okolních polí se nahrnula do koryt, což vše ještě umocnilo. Přetekl dokonce i rybník v Arnolticích.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Zatopená obec Bulovka

„Zatopilo nám to celé Arnoltice, pár domů v Bulovce podél potoka. Zaplavilo to hlavně zahrady a sklepy a do pár domů se voda také dostala, ale to ještě budeme ověřovat, jestli je to i v obytných částech. Škody jako takové teprve sčítat budeme, čekáme, až voda opadne,“ popsala dopoledne situaci starostka Bulovky Romana Šidlová (Za obec krásnější a živější).

Nejhorší situace nastala tam, kde se oba potoky stékají.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Zatopená obec Bulovka

„Bylo to velmi rychlé. Už ráno v šest mi volali naši hasiči, ale hladinoměry ještě nic nehlásily. Nastoupalo to strašně rychle, a když jeli kluci monitorovat, jak to vypadá ve vesnici, tak když jeli směrem do vesnice, byla ještě rezerva. Když se vraceli, už to bylo přes,“ uvedla starostka s tím, že v šest hodin ráno vyhlásila 1. stupeň povodňové aktivity, do dvaceti minut 2. stupeň a pak třetí.

Situace byla podle hasičů nejhorší právě na Frýdlantsku. Podle Českého hydrometeorologického ústavu ve Frýdlantu napršelo k ránu přes 50 milimetrů. Hasiči měli v souvislosti s bouřkami asi dvacítku zásahů.

Na vodu jsou zvyklí

Jedním z postižených obyvatel Arnoltic je Marian Fülop, který před domem postavil bariéru z pytlů. Podél jeho pozemku teče jeden z potoků a druhý se do něj kousek od domu vlévá.

„Mám pytle vždycky připravené, jsme na tu vodu zvyklí. Mám tady dva přívody, tak to je hned. Teď ale nic dlouho nebylo, naposledy při povodních v roce 2010. Tentokrát to přišlo strašně rychle. Vždycky ve tři hodiny ráno vstávám, a tak jsem to viděl, když to začalo,“ popsal arnoltický občan.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Přívalová povodeň zasáhla i zahradu a stodolu Mariana Fülopa z Arnoltic na Frýdlantsku.

Znovu vytopené domy

S ránem přišel na Královéhradecko a do okolí Dvora Králové nad Labem silný příval deště. Hasiči vyjížděli ke třem desítkám událostí, zejména je zaměstnávalo odčerpávání vody. Nejvíce zasaženými obcemi byly Hřibsko a Stěžery ležící v těsné blízkosti krajského města.

Přitom právě v této oblasti řádil přívalový déšť už v noci z neděle na pondělí. Některé nemovitosti tak jsou po několika dnech opět plné vody a bahna.

Následky silných dešťů v Královéhradeckém krajiVideo: HZS Královéhradeckého kraje

„Právě přestalo pršet, tak probíhají úklidové práce,“ řekla Novinkám ve středu o půl jedenácté dopoledne starostka Stěžer Dagmar Smetiprachová (bezp.) přímo z koupelny jednoho z postižených domů, kam přišla osobně pomoci s vytíráním. A dodala, že voda a bahno se dostaly do asi desítky nemovitostí.

„Je to bahno, splav z polí. Bylo to čerstvě podmítnuté pole a velký přívalový déšť. Vzhledem k tomu, že se stejná situace v této lokalitě už opakuje, je potřeba přistoupit k jinému způsobu hospodaření. Už je to kritické,“ vidí příčiny jednoznačně starostka. Obec proto hodlá apelovat na vlastníky polí, aby pozemky směnili, případně se změnil způsob jejich obhospodařování.

Lidé bez elektřiny

Na Královéhradecku bylo ve středu po ranní bouřce na 600 domácností bez elektrické energie.

„Evidovali jsme dvě poruchy na vedení vysokého napětí na Hradecku a další jednu v Pardubickém kraji, konkrétně na Ústeckoorlicku, Mladkov - Petrovičky, České Petrovice, Klášterec nad Orlicí, což představovalo dalších asi 180 domácností bez energie,“ uvedla mluvčí energetiků Šárka Lapáčková Beránková s tím, že se na odstranění problému pracuje a obnovení dodávek se očekává ještě během středy.

„Poruchy způsobila velmi silná bouřková činnost, silný vítr, když stromy a větve padaly do vedení,“ dodala mluvčí.

Sto milimetrů srážek za hodinu a půl. Ve Zbirohu byly bleskové povodně na kopci horší než dole

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám