Hlavní obsah

Budu krvácet na barikádě, chystá Babiš obstrukce kvůli zvýšení poplatků

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš se ve čtvrtek na plénu Poslanecké sněmovny postavil proti plánu vládní pětikoalice zvýšit koncesionářské poplatky. Varoval poslance, že hodlá „krvácet na barikádě“ a snažit se blokovat přijetí předlohy všemi možnými prostředky, což zahrnuje i trhnutí rekordu v době řečnění, který je téměř 11 hodin. Vládou schválený záměr pak označil „korupci“.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu zavedení korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Na snímku předseda ANO Andrej Babiš

Článek

„Dopředu vás upozorňuji, že tady budu krvácet na této barikádě, budu se snažit překonat rekord v mluvení. Uděláme vše pro to, abychom zabránili těmto novodobým manýrům totálního pokrytí celé země médii, které dělají jen politiku,“ varoval ve čtvrtek ve Sněmovně expremiér a šéf nejsilnějšího opozičního hnutí.

Lze tak předpokládat, že projednání předlohy navyšující poplatky bude opět kvůli obstrukcím zdlouhavé. Obstrukce a dlouhé, často nesouvisející projevy nejsou v nynějším volebním obdobím ničím výjimečným. Prvenství za nejdelší projev bez přestávky drží šéf opozičního hnutí SPD Tomio Okamura, který v lednu dokázal obstruovat schůzi ke korespondenční volbě celých deset hodin a 44 minut. To je tedy čas, který by musel Babiš překonat. Dolní komora, tedy Sněmovna, by se poplatky mohla zabývat už na své červencové schůzi.

Babiš a další opozičníci či zástupci alternativních či dezinformačních skupin dlouhodobě útočí na tuzemská veřejnoprávní média a snaží se podkopávat důvěru v ně. Dle šéfa ANO jsou ČT a Český rozhlas „provládní“ a dělají politiku proti jeho ANO, stěžuje si například na nedostatečný prostor či údajný tendenční výběr hostů do relací, kteří pak „mluví proti ANO“.

Koncesionářské poplatky se zvýší, rozhodla vláda

Domácí

Záměr navýšit koncesionářské poplatky pro televizi a rozhlas schválila ve středu vláda premiéra Petra Fialy (ODS), což ještě musí posvětit parlament. Novela zahrnuje i valorizaci poplatků. Výše poplatků se neměnila více než 16 let (u ČT od 2008, ČRo od roku 2005), za televizi by se měl zvednout z nynějších 135 korun na 150, tedy o 15 korun, u rozhlasu pak navýšení má činit desetikorunu na 55 korun měsíčně. Každoročně by tak ČT dostalo do osmimiliardového rozpočtu navíc 865 milionů korun, rozhlas ke dvěma miliardám navíc 331 milionů.

„Je to normálně sprostá korupce, nic jiného,“ rozčiloval se Babiš, kterému se nelíbí ani možné rozšíření okruhu poplatníků i o domácnosti, které nevlastní televizní či rozhlasový přijímač, ale mají chytrý telefon, na kterém mohou média konzumovat.

„Vláda rozšiřuje počet zdaněných tím, že uvaluje platební povinnost na všechny majitele mobilního telefonu. Já mám dva mobily, nedívám se na Českou televizi. A proč bych měl já platit České televizi nějaký poplatek? Počítač nemám, naštěstí, kdybych ho měl, tak ještě za to bych platil. A proč mám platit?“ tázal se na plénu Babiš.

Pokud novela projde i navzdory Babišovým a obecně opozičním obstrukcím Sněmovnou, kde má vládní pětikoalice pohodlnou většinu, předlohu ještě musí schválit Senát a podepsat prezident republiky.

Poslanci navrhli osobnosti k vyznamenání. Babiš se hádal o Kunderu, Zeman neprošel

Domácí

Výběr článků

Načítám