Hlavní obsah

Budeme klíčovým hráčem, řekl Babiš k nové frakci

Patrioti pro Evropu budou třetí nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu, tedy budou klíčovým hráčem, řekl v pondělí na tiskové konferenci po vzniku frakce šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Andrej Babiš

Článek

„Jsme připraveni se zásadně podílet na budoucnosti EU. Náš hlas v EU bude slyšet. Frakci jsme založili proto, abychom plnili náš program, protože naši voliči a občané ČR vědí, že my program plníme a taky jim průběžně skládáme účty,“ prohlásil Babiš.

Nová frakce, kterou se na konci června rozhodli založit maďarský premiér Viktor Orbán, předseda rakouských Svobodných Herbert Kickl a právě předseda ANO Andrej Babiš, bude mít v europarlamentu dohromady 84 poslanců z dvanácti zemí. Kromě hnutí ANO se sedmi poslanci se k Patriotům přidali také europoslanci z Přísahy a Motoristů Filip Turek a Nikola Bartůšek.

Kromě zmíněných se v pondělí do frakce zapojila i krajně pravicové francouzské Národní sdružení či italská pravicová strana Liga. Podle Babiše ale ještě počet nemusí být konečný.

Patrioty pro Evropu povede Bardella, místopředsedkyní bude Dostálová. Přidá se i Turek

Evropa

„Myslím si, že frakce může nabírat další členy. Jsem přesvědčen, že například ohledně nelegální migrace mají stejný názor i někteří europoslanci z EPP i ECR. Jsem přesvědčen, že i když oficiálně někteří europoslanci nechtějí mluvit, tak tu došlo k zásadní změně pohledu na migraci, a že naše frakce najde pro naše názory další spojence,“ míní Babiš.

Byli jsme bohatá nevěsta

Novou frakci podle Babiše bylo nutné založit i kvůli tomu, aby ANO mohlo plnit svůj program. V předchozí frakci Renew, kam dřív ANO spadalo, to už prý nebylo možné. „Byli jsme bohatá nevěsta. Tentokrát jsme měli takové kandidáty a celé hnutí se shodlo, že tam už nemůžeme být a musíme jít jinam,“ přiblížil Babiš.

Šéf ANO v pondělí zároveň odmítl kritiku za spojování se se stranami z kraje politického spektra i tvrzení premiéra Petra Fialy (ODS) na síti X, že Patrioti budou sloužit zájmům Putinova Ruska.

„Od oznámení zaznívalo mnoho skeptických hlasů, že se nám to nepodaří, nebudeme mít žádný vliv, budeme mít málo členů, nepochopili jsme politiku Bruselu, dokonce že jsme Putinovi kolaboranti…Všechny tyto a podobné nepravdy zásadně odmítáme. Pan Fiala je patologický lhář, je to nesmysl. Nikdy jsme se s Ruskem nepaktovali,“ uvedl Babiš.

KOMENTÁŘ: Babiš žádný program nemá, chce jen být ve středu pozornosti – Alex Švamberk

Komentáře

Je třeba mluvit i s nepřáteli

Maďarský premiér Viktor Orbán, kterého Babiš nazývá opakovaně „přítelem“, přitom v posledních dnech jednal osobně s ruským prezidentem Vladimírem Putinem, který už zhruba dva a půl roku vede válku proti Ukrajině.

Předtím byl Orbán v ukrajinském Kyjevě. Babiš si nemyslí, že je špatné se snažit vyjednat mírové podmínky.

„Orbán se snaží. Je třeba mluvit i s nepřáteli. Orbán vždy odsuzoval agresi Putina, to je bez debaty, ale v rámci toho předsednictví se snaží řešit situaci a je jasné, že to sám nevyřeší… Uvidíme, co bude dál. Faktem je, že jiné řešení na stole není, umírají lidé, zbrojaři si mastí kapsy. Já si nemyslím, že to je špatně,“ míní Babiš.

Poslanci Le Penové vliv ANO ve frakci oslabí, míní odborník

Domácí

Výběr článků

Načítám