Hlavní obsah

Brno si pořídilo slavnostní osvětlení za pět milionů. Po dvou letech ho sundává

Brno

Byla to velká sláva, když se předloni 17. listopadu rozsvítilo nové slavnostní osvětlení brněnského centra. V ulicích svítilo 36 girland tvořených 810 světelnými trubicemi a vedení města se dmulo pýchou nad moderní podobou různých efektů. Jenže po dvou letech je po slávě, girlandy od firmy Visualove zmizí a nahradí je prosté bílo-červené dekorace.

Foto: Magistrát města Brno

Takto svítilo osvětlení před dvěma lety 17. listopadu.

Článek

Brno má slavnostní osvětlení v centru od roku 1959. To bylo několikrát opravováno a nakonec vedení města rozhodlo, že další opravy už by byly neúčelné vzhledem k zastaralé technologii. Proto vyhlásilo soutěž na novou podobu osvětlení, kterou vyhrála firma Visualove se svou instalací tvořenou LED diodami.

Poprvé se nové osvětlení rozzářilo při oslavách 17. listopadu v roce 2022. Brno na novou podobu osvětlení vydalo přes pět milionů korun. Vítězný projekt trumfoval ostatní i díky možnosti řídit jednotlivé diody a vytvářet tak nejen statické obrazy, ale i pohyblivé animace.

„Nová podoba girland je navržena s ohledem na aktuální technické trendy, moderní technologie, jednoduchost oprav a údržby a samozřejmě také na energetickou nenáročnost,“ říkala tehdy primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Světla zmizí a peníze vrátí

Jenže zařízení se ukázalo být nepříjemně poruchové. „Rozhodli jsme se v souladu se smlouvou nabídnout městu a Technickým sítím řešení, a to vrácení peněz a odinstalování girland. Neradi bychom totiž dál kazili dobrou reputaci města a naší společnosti,“ řekl Jan Machát z Visualove.

Foto: Magistrát města Brna

Takto zářilo osvětlení při slavnostním spuštění před dvěma lety.

„Máme za sebou desítky úspěšných projektů včetně Festivalu planet nebo brněnské vánoční hvězdy. Bohužel u girland nás zklamal subdodavatel, který sliboval jejich odolnost i v daleko horším počasí, než je v Brně běžné, což nesplnil,“ dodal na vysvětlenou Machát.

Nová světla za zlomek ceny

Krátce před začátkem adventu se tak moravská metropole ocitla bez světelné výzdoby. Řešením bude instalace konstrukce se světelnými řetězy v brněnských barvách, tedy bílé a červené. Zajistí ji Technické sítě Brno za 300 tisíc korun.

Otázkou je, co bude se slavnostním osvětlením do budoucna. „Povedeme diskuzi, jestli v budoucích letech vznikne v centru nějaká stálá světelná výzdoba a jaká, nebo jestli se například nezaměříme jen na nějaké krátkodobé tematické instalace,“ řekla brněnská zastupitelka Kateřina Jarošová, která má na starosti marketing a PR (ANO).

Muž uprostřed silnice v Brně vyhrožoval sebevraždou. Nakonec se bodnul do břicha

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám