Hlavní obsah

Brněnský hantec chce do UNESCO

Brno

Brněnský hantec, tedy specifická mluva moravské metropole, kterou proslavil herec Miroslav Donutil, bude letos navržena na zápis do UNESCO mezi nehmotné kulturní dědictví lidstva. Není to čurina, tedy legrace. Zaslouží si ale místo vedle verbuňku, jízdy králů a loutkařů? Podle odborníků určitě, protože je neuvěřitelnou směsicí mnoha jazyků Evropy.

Foto: archiv Jana Hlaváčka

Spolu s hercem Miroslavem Donutilem a silákem Frantou Kocourkem je bavič Jan Hlaváček jedním z největších propagátorů brněnského hantecu.

Článek

Základem hantecu je němčina. Další složkou je jazyk, jemuž se kdysi běžně říkalo moravština, prý s nádechem hanáckého nářečí. V hantecu je zastoupen jidiš, neschází v něm slůvka z italštiny, francouzštiny, maďarštiny, romštiny a mezi nováčky jsou termíny z angličtiny.

Podporu akademiků má

Foto: archiv Jana Hlaváčka

Podporovatelem hantecu je i František Ringo čech na snímku s Janem Hlaváčkem a jeho knihou o hantecu.

„Hantec na seznam UNESCO rozhodně patří. Je to mluva s příběhem. Sice se při poslechu hantecu bavíme, ale příběh nevnímáme. Jasně ukazuje, že Brno bylo vždy křižovatkou Evropy,“ řekla Novinkám Milena Šipková z dialektického oddělení Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR. S kolegy k návrhu na zápis před podáním vypracuje odborné vyjádření.

Hantec je připomínkou toho, že Brno bylo vždy moravské město, v němž část obyvatel hovořila moravštinou a druhá němčinou. Říkali si Moravané. Rodiny byly dvojjazyčné, někdy využívající oba jazyky v podivné směsici současně. Prarodiče padesátníků běžně používali místo slůvka „jo“ jako hovorové ano „ja“ a nikdo si neuvědomoval, že je to němčina.

Foto: archiv Jana Hlaváčka

Zoo Brno má cedule u výběhu zvířat také v hantecu.

Současné Brno vzniklo připojením 23 obcí k městu v roce 1919, aby se v něm rozmělnil silný německý živel. Ve městě, coby předměstí Vídně, byla početná židovská komunita, která vybudovala textilky a přeměnila jej na moravský Manchester. Zároveň v něm působili i zástupci mnoha jiných národů. Hantec jako by ukazoval, jak moc bylo Brno kosmopolitní.

„Hantec má v UNESCO na tutáč svůj tympl, protože spojuje fšecky národy na evropský hródě. Je to slang s evropskó hercnó,“ uvedl jeho propagátor a autor mnoha knih o něm Jan Hlaváček. V brněnském Rádiu Krokodýl má už deset let denně dva vstupy, v němž učí posluchače hantec. Ve městě s ním lze najít reklamy a jsou v něm napsány všechny popisky u zvířat v zoo. Profesí je Hlaváček učitel a návrh na zápis připravuje se sajtnou, tedy s partou přátel oddaných hantecu.

Foto: archiv Jana Hlaváčka

V Brně chodí na povídání o hantecu a jeho historii davy.

Prýgl, koc nebo kólnu ti

Hlaváček, jemuž nikdo neřekne jinak než Žanek (z francouzského Jean), se domnívá, že hantec do UNESCO patří, protože je to slang s evropským srdcem (německy herz). Mnozí Brňané si na některá slůvka zvykli tak, že jim už ani nepřijdou nijak zvláštní. Všichni ve městě chodí na Prýgl, i když skoro nikdo neví, že tento název Brněnské přehrady je z německého der Prügel neboli hůl. Myslí se tím vycházková hůl, protože na Prýgl se chodí na procházky.

Hezká dívka je v hantecu koc, což je německy kočka neboli katze, ovšem s rakouskou výslovností. Podobných zajímavostí je v hantecu tolik, že s nimi Hlaváček baví davy celé hodiny. Hantec není jako cockney z Londýna, tedy dialekt angličtiny lišící se od ní jen výslovností. Je to stále živá hra se slovy. Nedávno přetavil anglické call na „kólnu ti“.

Foto: archiv Jana Hlaváčka

Jan Žanek Hlaváček s Miss ČR 2018 Ivetou Maurerovou a svou novou knihou o hantecu Zdar jak sviňa 2

Pokud to přijde někomu hloupé s tím, že zkomoleniny nepoužívá, ať si vzpomene na to kolikrát použil nadávku pi**. Je odvozena z francouzského petit chat neboli malá kočička. Na Moravu se toto slovní spojení dostalo v prosinci 1805 s Napoleonovými vojáky bojujícími u Slavkova, kteří takto označovali dámské přirození. Kdyby fotbaloví fanoušci věděli, že si nadávají do kočiček…

Nečůráte moc dlouho? Toalety u památky UNESCO dostaly časovače nad kabinky

Cestování

Výběr článků

Načítám