Hlavní obsah

Bartoš ve vládě skončil, Fiala ho hodil přes palubu

Aktualizováno

Premiér Petr Fiala (ODS) navrhne odvolání dosluhujícího šéfa Pirátů Ivana Bartoše z postu vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Bartoš podle něj manažersky nezvládl digitalizaci stavebního řízení a podle premiéra si ani sám nepřipouští, v jakém stavu tento proces je. Fiala se rozhodl tři dny po volbách do krajů a části Senátu, kde Piráti utrpěli drtivou porážku a oslabený Bartoš v neděli rezignoval na post předsedy Pirátů.

Živě: Briefing premiéra Petra Fialy Video: ČTK

Článek

„Po zralé úvaze jsem se rozhodl, že navrhnu prezidentu republiky odvolání Ivana Bartoše z funkce ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci ke dni 30. září tohoto roku,“ oznámil své rozhodnutí Fiala.

Premiér se s Bartošem sešel v úterý ráno, aby projednali situaci u vládních Pirátů poté, co vládní strana neuspěla v krajských volbách a celé vedení strany v reakci na tento neúspěch v neděli večer rezignovalo. Během jednání spolu Fiala s Bartošem jednali o prioritách vlády, ale také problémech s digitalizací stavebního řízení.

Po schůzce Bartoš nijak nenaznačil, že by v kabinetu měl končit, naopak ujišťoval, že na koaliční smlouvě se nic nemění a „maká“ se dál.

Nic se nemění a makáme dál, řekl Bartoš k setrvání Pirátů ve vládě. Nové vedení ale může kurz změnit

Domácí

„Po projednání analýzy stavebního řízení na vládě minulou středu a po dnešním ranním rozhovoru jsem bohužel nabyl jistoty, že není schopen tuto digitalizaci dotáhnout do zdárného konce. Myslím, že si ani nepřipouští, v jakém reálném stavu proces digitalizace stavebního řízení je,“ zdůvodnil krok premiér.

Fiala dle svých slov svůj krok nečiní s lehkým srdcem, protože si prý Bartoše lidsky váží. „Spolupráce s ním jako předsedou Pirátů byla vždy dobrá,“ podotknul Fiala. Digitalizace je ale podle něj pro Česko klíčová.

Digitalizaci převezme Kupka

„Ačkoliv jsem opakovaně dával Ivanu Bartošovi čas na vyřešení situace, nejprve do konce srpna, potom do září, tak musím konstatovat, že úspěšný konec je stále v nedohlednu. Jako člověk, který je odpovědný za naplňování programového prohlášení a fungování vlády, nevidím jiné řešení než to, které jsem představil,“ uvedl předseda vlády.

„Je to moje odpovědnost, moje ústavní kompetence, a proto jednám, jak jednám. Lidé nás volili s tím, že dokážeme zlepšit fungování státu, a musíme jejich očekávání naplnit,“ dodal.

Ještě dnes požádá Piráty, aby navrhli jiného kandidáta, který resort „manažersky zvládne“. Oblast digitalizace převezme od středy podle premiéra tým v čele s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS).

Zdůraznil, že nejde o vypovězení koaliční smlouvy. Ocenil práci dvou dalších pirátských ministrů ve vládě - ministra zahraničí Jana Lipavského a ministra pro legislativu Michala Šalomouna. S jejich prací je spokojený.

Piráti hledají superstar

Domácí

Výběr článků

Načítám