Hlavní obsah

Bouřky udeřily na Olomoucku

Aktualizováno

Bouřky spojené se silným deštěm prošly ve středu vpodvečer Olomouckým krajem. Hasiči byli v plné permanenci. Do půlnoci už evidovali přes 200 událostí.

Foto: ČHMÚ

Bouřková oblačnost nad Českem v 19:40

Článek

Bouřky zkomplikovaly i provoz na železnici, voda zaplavila trať mezi Hranicemi na Moravě a Hustopečemi nad Bečvou, provoz byl přerušen do deváté hodiny večer.

„Nejvíce zasahujeme v okresech Přerov a Olomouc. Jedná se o čerpání vody, která většinou natekla z okolních polí, zlomené stromy a utržené plechy ze střech. Třeba v Lazníčkách na Přerovsku spadly z budovy tamního obecního úřadu,“ řekl Novinkám ve středu po osmé hodině mluvčí krajských hasičů Radek Buryánek. Tehdy hasiči řešili kolem 60 událostí, po půlnoci už to bylo přes 219.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Plechy se utrhly mj. na budově obecního úřadu v Lazníčkách

Komplikovaná byla podle něj situace hlavně ve Velkém Týnci na Olomoucku, kde se po několika týdnech opakovala lokální záplava. „Opět šlo o vodu z polí, která tekla po silnici a naplnila tamní potůček, poté voda natekla do sklepů domů. Pásmo bouřek prošlo postupně Přerovskem, oblastí Hranicka a Lipenska, poté směřovalo na Olomoucko, kde to zasáhlo Velký Týnec,“ konstatoval mluvčí.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Na mnoha místech hasiči odstraňovali spadlé stromy, například ve Štítech

Silné bouřky se přehnaly i přes východ Moravy. Na Vizovicku spadlo až čtyřicet milimetrů srážek. Obdobné množství před několika týdny spadlo i ve Valašských Kloboukách a způsobilo lokální povodně. Tentokrát se ale voda částečně vsákla do země, a hasiči tak vyjížděli především ke stromům spadlým na silnice.

„Na Kroměřížsku jsme měli od půl sedmé do sedmi asi pět výjezdů k popadaným stromům, na Vsetínsku vyjížděli hasiči k dalšímu případu. Stejně tak do Fryštáku na Zlínsku. Na Valašskomeziříčsku došlo k ucpání kanalizace a ve dvou případech voda zaplavila ulice,“ sdělila Novinkám mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Před bouřkami na východě území ve středu meteorologové varovali.

Česko zasáhnou silné bouřky, varovali meteorologové

Počasí
Související témata:

Výběr článků

Načítám