Hlavní obsah

Bouře odnesla i střechu historického Trojhalí v Ostravě. Otevřela ji jako konzervu

Větrná smršť se supercelami, která se prohnala ve středu večer Ostravou a okolím, mimo jiné zničila velkou část střechy historického Trojhalí v centru Ostravy. Škody půjdou do milionů. Vítr také napáchal značné škody v ostravské zoologické zahradě, která kvůli tomu zůstává ve čtvrtek uzavřená.

Bouře odnesla střechu ostravského TrojhalíVideo: Aleš Honus, Novinky

Článek

Vítr odnesl velkou část střechy nad jednou z hal Trojhalí, konkrétně nad bývalou historickou ústřednou, ve které se po zdařilé rekonstrukci nachází sportoviště. Části střechy odvál do širokého okolí – je tak velké štěstí, že se nikomu nic nestalo.

Velké škody jsou nejen na střeše, ale voda zatekla i dovnitř budovy.

„Zatím máme jen laické odhady škod, ale i tak si myslím, že to půjde do milionů, protože nám mimo jiné zateklo do podlahy,“ řekl Novinkám výkonný ředitel sdružení Trojhalí Karolina Petr Šnejdar.

Východ Česka zasáhly silné bouřky. V Českém Těšíně zabil strom ženu

Počasí

Doplnil, že ještě v noci na místě zasahovali hasiči. „Bouře tu plechovou střechu otevřela jako konzervu. Hasiči v noci udělali alespoň základní opatření a aktuálně řešíme, co dál. Řešíme i pojišťovnu,“ dodal Šnejdar.

Objekty ostravského Trojhalí, které tvoří kromě energetické ústředny také elektrocentrála, byly zrekonstruovány před deseti lety podle návrhu architekta Josefa Pleskota.

Jde o historicky cennou kulturní památku, která v sobě po rekonstrukci kombinuje historické průmyslové dědictví s novou multifunkčností.

Foto: Aleš Honus

Vítr odnesl velkou část střechy bývalé historické ústředny, kde se dnes nachází kryté sportoviště.

V bývalé energetické ústředně se letos v létě plánuje rekonstrukce. „Měla se původně dotknout části, do které nezateklo. Takže to vypadá, že rekonstrukce bude muset být rozsáhlejší,“ dodal Šnejdar.

Zoo se ve čtvrtek neotevře

Po bouři zůstane mimo jiné ve čtvrtek uzavřena i ostravská zoologická zahrada.

„Je tam spousta popadaných stromů, takže dnes neotevřeme. Hlavně kvůli bezpečnosti návštěvníků, protože musíme prohlédnout celý areál, zda nehrozí pád dalších stromů,“ řekla mluvčí zoo Šárka Nováková.

Foto: Veronika Machová

Následky bouřky v zoologické zahradě.

„Vedle toho ani nejde elektřina. Technologie zatím jedou na záložní zdroje a uvidíme, jak to bude dál,“ dodala.

V celém Moravskoslezském kraji hasiči během noci vyjížděli na stovky míst. Ve velké většině šlo o polámané stromy nebo zatopené části silnic i železnic.

Víkend přinese ochlazení

Počasí
Související témata:

Výběr článků

Načítám