Hlavní obsah

Bojoval s drony proti Rusům na frontě, teď je vyrábí v Česku

V průmyslové části Kolína vyrábí česko-ukrajinská firma UAC drony pro ukrajinskou armádu. Většina zaměstnanců jsou Ukrajinci a někteří z nich mají zkušenost nejen s výrobou bezpilotních letounů, ale i s jejich pilotováním přímo na frontě. Patří k nim i šestatřicetiletý Evžen z Kyjeva, který se do bojů s ruskými okupanty zapojil hned na jaře 2022 a vydržel na frontě více než rok a půl.

Foto: Oldřich Danda, Novinky

Továrna na drony UAC v Kolíně

Článek

„Když se Rusové blížili ke Kyjevu, tak jsem poslal rodinu do Česka, protože tu má žena kamarády. Stejný den, kdy odjeli do bezpečí, tak jsem nastoupil do armády a 18 měsíců jsem byl přímo na frontě,“ řekl Novinkám Evžen. Celé jméno, aby neohrozil svou rodinu, nesděluje. Většinu času létal s drony jako průzkumník dělostřelectva. Do Česka přijel minulý rok, aby načerpal blízko rodiny síly, a když bude potřeba, vydá se podle svých slov zpět do válečného ohně.

Práci v Kolíně mu doporučili spolubojovníci, kteří věděli, že největší ukrajinský výrobce dronů DeViRo rozšiřuje výrobu do Česka. „Jsem za tu práci rád, protože tím nadále pomáhám naší armádě a zároveň zdokonaluji svoje znalosti o bezpilotních letadlech.“ Mimo jiné získal certifikát na pilotování amerických dronů Puma, které používá i česká armáda.

Ukrajinci prchají na západ země, z metra se stávají bunkry

Evropa

Po ruské invazi chtěl jít k mariňákům, ale neměli místo. Armáda ho poslala k dělostřeleckému průzkum do těžce zkoušeného města Avdijivka. „Nastoupil jsem tam v březnu. Tehdy jsme neměli skoro žádné vybavení, několik aut a dalekohledy. Drony jsme začali dostávat až v létě,“ podotkl Evžen. Do doby, než se dostal k práci operátora dronu, sledoval pohyb ruských jednotek dalekohledem z paneláku a odtud naváděl dělostřeleckou palbu.

S ukrajinským drony Furia se učil přímo v terénu, protože na absolvování kurzu nebyl čas. „Bylo to úžasné, protože jsem najednou viděl, kde se nepřítel pohybuje, kde má sklady munice, ale brzo jsem se naučil navádět i naši dělostřeleckou palbu,“ poznamenal.

Foto: Novinky

Záběr ruské techniky, kterou Evžen pořídil z dronu u Avdijivky.

Drony jen nebojují, dokumentují i zločiny

Občas se z průzkumníků přeměnili na bojovníky. „Náš velitel, aby pozvedl bojovou morálku, nám dovolil používat i komerční drony, na které jsme umístili granáty a mohli jsme bombardovat pěchotu i obrněnou techniku,“ uvedl. „Kolega z naší jednotky dokázal pomocí dronů zlikvidovat 60 obrněných vozidel a tanků,“ dodal Evžen.

I když nebyli přímo na linii dotyku, ale několik kilometrů od fronty, přesto byli pořád pod nepřátelskou dělostřeleckou palbou a Rusové jim opláceli i dronové útoky a řada jeho spolubojovníků padla nebo byla zraněna.

Před válkou trénoval ve sportovním oddílu jiu-jitsu nebo pracoval jako člen ochranky. V Kolíně začínal ve výrobě, ale v momentu, když už měli vyrobené první kusy, tak se přesunul na místo testovacího pilota. „Válečná praxe mě naučila rychle se orientovat v mapách a v nových prostorech. Vím dobře, co ten dron potřebuje, jak například správně nastavit antény na přijímání signálu,“ vypočítává své přednosti Evžen.

Drony podle něj podstatně změnily způsob válčení, protože se snáze dostanou nepříteli na kobylku. „Drony taky dokážou odnést vodu, léky nebo jídlo odříznutým vojákům na frontě. Využíváme i pozemní drony, díky kterým se dají evakuovat zranění z bojiště. A také díky nim můžeme natáčet ruské zločiny proti ukrajinskému národu,“ dodal veterán.

Rusové měli podle něj v dronech podstatný náskok. „Drony používali už při obsazení Krymu v roce 2014 a v té době v ukrajinské armádě drony ještě nebyly.“ Dnes je ale už vše jinak. „Díky pomoci z Evropy a USA, díky darům lidí se vše změnilo, protože ukrajinská armáda dnes používá spoustu dronů od výrobců z celého světa, kdežto Rusové májí jen několik málo druhů a dá se říci, že jsme je v tom předstihli,“ dodal.

Testují i kamikadze drony

Výkonný ředitel společnosti UAC Pavel Bulant jako bývalý voják říká, že jejich drony jsou o krok napřed před konkurencí, protože ihned reagují na požadavky ukrajinských vojáků. „Firma DeViRo je v denním kontaktu s uživatelem a to dokážeme promítnout do naší produkce a díky tomu drony dokážeme neustále zlepšovat,“ řekl Bulant.

Ale nic není bez vady. Zakázku na stovky průzkumných dronů pro ukrajinskou armádu podle něj ohrozila byrokracie. „Z jedné spojenecké země odebíráme důležité čipy a úředníci tamní licenční správy začali přezkoumávat naše povolení a dodávku bez důvodu zablokovali,“ postěžoval si Bulant. Poprosili proto o pomoc ministryni obrany Janu Černochovou. Ta byla v té době na summitu NATO a mohla tam intervenovat přímo u ministra obrany spojenecké země. „A mně nezbývá než pět chválu na paní ministryni, protože se jí podařilo situaci odblokovat a do týdne jsme potřebnou zásilku dostali,“ poznamenal Bulant.

V Kolíně začali vyrábět sebevražedné drony pro Ukrajinu

Domácí

Výběr článků

Načítám