Hlavní obsah

Bojí se apokalypsy. Sedlnice na Novojičínsku jsou pod vodou, hrozí protržení hrází rybníků

Sedlnice

Obavy z protržení hrází rybníků v příborské části Borovec mají obyvatelé sousedních Sedlnic na Novojičínsku. Pokud rybníky neudrží nebývalý příval vody, postihne Sedlnice apokalypsa.

SedlniceVideo: Pavel Karban, Novinky

Článek

Vedení obce už lidi před možnou hrozbou varovalo. „Musíme evakuovat, hrozí protržení boroveckých rybníků, máme hodně práce,“ potvrdila sedlnická starostka Martina Petrlíková (ANO).

Dosud podle ní evakuovali na člunech a s pomocí hasičů asi dvě desítky spoluobčanů.

Sedlnice jsou po vodou už kvůli rozvodněné stejnojmenné říčce Sedlnice. Co by se dělo, kdyby hráze nevydržely a do vesnice by se valila voda z rybníků, nechtěla starostka ani domýšlet. „To ví pánbůh. Bohužel jsme první na ráně,“ povzdychla si.

Obec je neprůjezdná

Petrlíková uvedla, že už nyní je zaplavena celá obec, a proto jsou na všech přístupových cestách do vsi zákazové značky, takže Sedlnice jsou neprůjezdné.

„Lidé si pomáhají, nabízejí se i dobrovolníci z okolních obcí. Momentálně ale máme v rámci možností a základních potřeb všechno, uvidíme, jak se bude situace vyvíjet,“ poukázala starostka.

Na Broumovsku přetekl rybník, evakuuje se jeho okolí

Domácí

Aktuální povodňová situace v ČR

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Související články

Výběr článků

Načítám