Hlavní obsah

Boj o výtah a stánky, kam se podíváš, přípravy na Velkou pardubickou vrcholí

Pardubické závodiště žije přípravami na Velkou pardubickou. Letos pojedou koně vstříc taxisu po sté třicáté čtvrté. Stánkaři už jsou připraveni, v cílové rovině dráhy už jsou upevněny všechny reklamy, jen hlavní aktéři Velké pardubické ještě v sobotu odpočívají ve svých boxech.

Přípravy na Velkou pardubickouVideo: Stanislava Králová, Novinky

Článek

Co na tom, že se v pátek snáší na pardubické závodiště drobný déšť. Obchodníci mají napilno, stavějí plátěné obchůdky, vrtačkou připevňují ceníky. O kus dál se nedaří sestavit gril. Hlavní bulvár podél asfaltky, která vede na závodiště, už obklopily stánky. S langoši, klobouky i speciálními čaji. Do sobotního dopoledne musí být všechno připravené. Už v sobotu se tu konají dostihy, auta obchodníků musí pryč.

Foto: Stanislava Králová

Programy se seznamy koní je třeba dopravit do prodejních stánků a na tribuny.

U tribun se míjejí menší dodávky, které navážejí občerstvení. Přetahovaná cateringových společností o jediný výtah, jímž je možné dobroty do lóží dostat, je běžná.

V pátek večer je ve stájích klid. Mají jen několik čtyřnohých obyvatel. Vedle prvních boxů koní městské policie přešlapují ve dvojce zahraniční účastníci Velké pardubické. Z ostrovů přijeli ve čtvrtek, nyní si zvykají na pardubické prostředí.

Poslední procházka

V sobotu ráno se trojice vydává na poslední lehkou výpravu na dráhu. Vede ji bělouš Coco Beach, Irové si vytvořili malý ovál mezi Hadím a Vodním příkopem. První kolečko si lehce zaklušou, druhé a třetí cválají v lehkém cvalu. Trenéři vše sledují z kopečků, které jinak využívají jezdci jako nerovnosti při soutěžích jezdecké všestrannosti. Teď se dobře hodí, realizační tým má dobrý výhled na své svěřence.

Foto: Stanislava Králová

Na závodišti lze koupit rozličné občerstvení, třeba i specifické čaje.

Po chvíli ale už trojice koní odchází do stájí kolem Taxisova příkopu. Jejich čeští soupeři přijedou v neděli ráno. Obří tabule u vážnice sděluje, kde má který trenér vyhrazenou stáj.

„Trenéři pro své koně mají k dispozici kryté boxy s napaječkami a vystlané pilinami. Seno, granule a další doplňky pro koně si ekipy vozí. Při odjezdu je pak veškerý úklid boxů na nás,“ řekla mluvčí pořádajícího Dostihového spolku Kateřina Nohavová.

Foto: Stanislava Králová

Klobouky už jsou na stojanech.

Slušná, ale striktní ostraha

Celý areál střeží bezpečnostní agentura, která do komplexu stájí nikoho nepustí. Sem mohou vstoupit jen ti, kteří mají uvnitř své koně. Ochranka má přesné pokyny, na jaký náramek se smí vstoupit.

Nabubřelá věta „Vy asi nevíte, kdo já jsem“ na ni neplatí. Pro ně je to člověk, který nemá oprávnění vstoupit, byť může jít o člověka z branže.

„Celé závodiště hlídá kamerový systém, máme přehled o tom, co se kde děje,“ říká Nohavová. Rozhodčí a pořadatelé jsou mezi sebou propojeni vysílačkami a náhlé události jako například zranění jezdce, zatoulané dítě nebo auto s rozsvícenými světly hlasatel Petr Městka hned hlásí.

Foto: Stanislava Králová

Ceny už zamířily do prostoru pro dekorování.

Jedinou změnou v neděli ráno bude zrušená veterinární prohlídka. „Pro pohodu a welfare koní se uskuteční přímo v boxech jednotlivých účastníků,“ řekl ředitel Dostihového spolku Jaroslav Müller.

Jeho prapředek vymyslel Velkou pardubickou. I Francesco Kinský koním propadl

Lifestyle
Související témata:

Výběr článků

Načítám