Hlavní obsah

Boj o gigafactory na Karvinsku pokračuje. Rozhodnou výsledky průzkumů

Dolní Lutyně

Jeden hot a druhý čehý. Taková situace stále panuje kolem výstavby obří továrny na výrobu baterií do elektroaut v Dolní Lutyni na Karvinsku. Obec sice ve víkendovém referendu gigafactory na svém území důrazně odmítla, jenže stát dále pokračuje v přípravě území pro zahraničního investora.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Pohled na pole a lesy, které mají ustoupit gigafactory.

Článek

O tom, zda na Karvinsku nakonec vznikne gigafactory, tak zřejmě rozhodnou až výsledky studií zkoumající vliv projektu na životní prostředí, tzv. EIA a SEA.

„Pokud některá ze studií prokáže, že nelze projekt realizovat, tak bude zastaven, jak jsme se zavázali v deklaraci s ochranářskými spolky. Na výsledcích od odborníků se stále pracuje,“ sdělila v pondělí Novinkám náměstkyně moravskoslezského hejtmana Šárka Šimoňáková (ANO).

Gigafactory v obci nechceme, řekli důrazně v referendu lidé z Dolní Lutyně

Domácí

Podle ní byla otázka na občany v rámci referenda vypsána tak, že nezablokuje další společná jednání s obcí ani připravované studie Zásad územního rozvoje Moravskoslezského kraje.

Kraj řeší změnu na území obce pro gigafactory

„Dolní Lutyně nyní bude na základě výsledků referenda aktivním hráčem, který bude v procesech dávat připomínky nebo námitky,“ vysvětlila Šimoňáková s tím, že zatím nelze odhadnout, kdy by kraj mohl vyhlásit projednávání aktualizace zásad územního rozvoje pro výstavbu gigafactory.

A právě tuhle změnu v území obce nechtějí obyvatelé Dolní Lutyně připustit. Tedy aby se ze zemědělské půdy stalo území pro průmysl.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Rodinné domy jsou přímo u pole, kde má vzniknout gigafactory.

„Aktuálně probíhá veřejná zakázka na zpracovatele dokumentace, ve které se mimo jiné soutěží lhůta zpracování,“ upřesnila náměstkyně.

Navíc podle ní ministerstvo pro místní rozvoj připravuje spuštění Národního geoportálu územního plánování.

„Ten bude od 1. července sloužit jako digitální nástroj pro projednání dokumentace podle nového stavebního zákona. Doposud není k dispozici,“ shrnula Šimoňáková.

Probíhají předběžné průzkumné činnosti

Mluvčí ministerstva životního prostředí Veronika Krejčí v pondělí odpoledne sdělila, že posuzování vlivů na životní prostředí zatím nezačalo.

„Mělo by být součástí aktualizace zásad územního rozvoje. V současnosti v lokalitě probíhají předběžné průzkumné činnosti,“ uvedla mluvčí s tím, že lokalita má řadu limitů týkajících se ochrany životního prostředí.

Foto: CzechInvest

Mapa návrhu gigafactory v Dolní Lutyni

„To si uvědomujeme, naše ministerstvo má ale nastaveny nástroje k prověření těchto záměrů z hlediska negativních dopadů. Jsou jimi procesy SEA a EIA, kterými musí projekt projít, aby se nestalo, že bude ohroženo životní prostředí,“ shrnula Krejčí.

Mezi ministerstvem průmyslu a životního prostředí podle ní již proběhlo jednání ohledně plánu na využití této lokality pro strategickou investici státu.

V Dolní Lutyni chce gigafactory za 200 miliard korun na 280 hektarech zemědělské půdy postavit zatím tajný zahraniční investor. Podle informací mezi místními a v médiích má jít o jihokorejský Samsung. Výrobu chce spustit v roce 2028.

Ministerstvo životního prostředí prověří, zda může v Dolní Lutyni vzniknout gigafactory

Domácí

Výběr článků

Načítám