Článek
Ačkoliv v minulosti se bobří maso konzumovalo, nyní podle Ondřeje Mikulky z Ústavu ochrany lesů a myslivosti z Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU panovala mezi lovci nejistota ohledně zdravotní nezávadnosti masa kvůli možným parazitům.
„Lovec může maso z uloveného kusu zkonzumovat v rámci své domácnosti, ale u chráněných živočichů nemůže uvádět na trh jakoukoliv část zvířete nebo s ní obchodovat,“ dodal Miroslav Jůzl z Ústavu technologie potravin Agronomické fakulty MENDELU.
Ročně se v ČR uloví pouze kolem pěti desítek kusů bobrů, lov je momentálně možný například v povodí Vltavy na jihu Čech, ale i na několika místech jižní Moravy. Populace bobra čítá podle údajů České zemědělské univerzity zhruba 15 000 kusů.
Bobří konzerva i klobása představují podle odborníků způsob z potenciálně rizikové suroviny získat zdravotně nezávadnou potravinu.
„Na užitné vzory jako jediné je spolu s články možné se ze systematických důvodů odkazovat v odborném prostředí i v komunikaci s ministerstvem nebo dozorovými orgány,“ dodal Jůzl.