Hlavní obsah

Americký ministr zahraničí Blinken přijede do Prahy

Washington
Aktualizováno

Šéf americké diplomacie Antony Blinken se příští týden zúčastní setkání ministrů zahraničí NATO v Praze. S odvoláním na zdroje z Washingtonu o tom informovala agentura Reuters. Řešit budou mimo jiné situaci na Ukrajině, se svým protějškem Janem Lipavským probere Blinken i posílení energetické spolupráce a posílení obranných kapacit.

Foto: Reuters

Americký ministr zahraničí Antony Blinken

Článek

Neformální setkání ministrů je v plánu ve čtvrtek a v pátek.

Blinkenův náměstek James O'Brien podle Reuters uvedl, že na ministerské radě budou pokračovat přípravy na summit NATO, který se v červenci uskuteční ve Washingtonu.

Spojené státy neočekávají, že by spojenci na summitu přizvali Ukrajinu do Aliance. Předpokládá se ovšem, že dojde k souhlasu na dalších projevech podpory vůči zemi, která se třetím rokem brání ruské agresi.

Blinken slíbil Ukrajině dalších 45 miliard na zbraně

Evropa

Jedním z témat neformálního setkání by mohl být také vývoj izraelsko-palestinského konfliktu. Zejména žádost prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) z tohoto týdne o vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a další představitele. Tento krok český premiér Petr Fiala odsoudil, stejně tak šéf americké diplomacie Blinken a prezident Joe Biden.

„Odmítáme prokurátorovo dávání Izraele na roveň s Hamásem. Je to ostudné,“ uvedl v prohlášení tento týden Blinken.

Tribunál nemá podle představitelů Bílého domu právo konflikt posuzovat. Snahám o klid zbraní s cílem osvobodit rukojmí to podle nich jen uškodí.

V USA se po žádosti o zatykač na Netanjahua jedná o uvalení sankcí na ICC

Amerika

Zastaví se i v Moldavsku

S českými politiky chce Blinken kromě pomoci Ukrajině mluvit též o modernizaci obranných kapacit a prohloubení spolupráce v energetice.

Zastavit se při své cestě po Evropě plánuje také v Moldavsku, kde chce s místními představiteli jednat o přidružování k EU i o energetické bezpečnosti.

Minulý týden přicestoval Blinken nečekaně do Kyjeva, krátce poté, co američtí kongresmani schválili další balík pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů. Šéf americké diplomacie se setkal také s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Evropská unie a Moldavsko uzavřely bezpečnostní dohodu

Evropa

Výběr článků

Načítám