Hlavní obsah

Blažek musí řešit další problém, tentokrát chtějí stávkovat jeho vlastní úředníci

Ve středu vstoupí zaměstnanci ministerstva spravedlnosti do stávkové pohotovosti, která bude trvat do konce srpna. Vadí jim nedostatečná výše jejich platů, která nereagovala na inflaci a v průměru je výrazně nižší než u ostatních státních institucí. Pokud nedostanou ve zmíněném období příslib zvýšení platů, chtějí odboráři stávkovat podobně jako justiční zaměstnanci na konci května, tedy jeden den nepřijít do práce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Článek

Své požadavky poslali odboráři ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS) v otevřeném dopise, jak informoval web Seznam Zprávy. Popsali dva základní problémy, kdy jim jednak vadí, že Česko postihla za poslední roky obří inflace, ale jejich platy se v průměru nezvedaly, naopak. Zatímco v roce 2022 pobírali úředníci resortu spravedlnosti průměrně téměř 55 500, letos to bylo 55 tisíc.

Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Vladimíra Řepky je třeba věc řešit jednotně, nikoliv jen pro jedno ministerstvo, a s přihlédnutím k ekonomickým možnostem státu. Odboráři ministerstva spravedlnosti si nicméně stěžují, že jsou podhodnoceni právě také oproti ostatním ministerstvům.

„Máme dlouhodobě nižší platy, než mají na jiných úřadech, zejména na Úřadu vlády nebo ministerstvu financí,“ popsala Novinkám Eliška Hronová, šéfka odborové organizace Platforma zaměstnanců ministerstva spravedlnosti.

Poukázala na to, že za poslední tři roky odešlo z ministerstva spravedlnosti 232 ze 427 zaměstnanců. „Poté, co se u nás zaměstnanci proškolí a stanou se experty, odcházejí do jiných institucí na srovnatelné pozice,“ uvedla Hronová. Zmínila, že například na uvedeném rezortu financí je průměrný plat o deset tisíc korun vyšší.

Blažek všechny požadavky neuspokojí, odboráři zůstávají ve stávkové pohotovosti

Domácí

„U nás pracuje veliké množství právníků, ekonomů, analytiků nebo pracovníků v IT, jsou to tedy vysokoškolské pozice. Část zaměstnanců, kteří odešli, se samozřejmě podařilo nahradit, ale například loni bylo ze 133 výběrových řízení zrušeno 54 procent. Buď se nikdo nevybere, nebo se vybere, ale mezitím dostane lepší nabídku, takže nenastoupí,“ popsala Hronová. Časté obměny zaměstnanců podle ní dále zatěžují ty, kteří na ministerstvu zbyli, protože musejí zaučovat stále nové kolegy.

Zmíněná čísla odchodů přitom stvrdil i náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák (STAN). „Jsou to informace, které nám potvrdil odbor rozvoje lidských zdrojů. Faktem také je, že spousta lidí, kteří odcházejí z ministerstva spravedlnosti, jdou na jiná ministerstva. Stejnou práci tam mohou vykonávat za lepších platových podmínek,“ popsal Dvořák. Je podle něj právem každého zaměstnance usilovat o lepší pracovní podmínky.

Přitom 29. května stávkovali zaměstnanci v justici, kteří požadují zvýšení platů o patnáct procent. Do budoucna nevyloučili vícedenní stávku, pokud jejich požadavek nebude naplněn, na konci května nepřišli do práce „jen“ na jeden den.

O podobné jednodenní stávce, pokud ministr Blažek nezareaguje, teď mluví i zaměstnanci ministerstva. „Očekáváme od pana ministra, že si vyjedná zejména s premiérem a ministrem financí posílení našeho rozpočtu,“ uvedla Hronová. O kolik přesně by platy zaměstnanců měly narůst, však nechtěla specifikovat.

U soudů dnes jen to nejakutnější. Zaměstnanci stávkují

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám