Hlavní obsah

Blažek dostane 1,5 miliardy pro justici

Na provozní výdaje dostane ministerstvo spravedlnosti navíc 1,5 miliardy korun. Na platy zaměstnanců soudů získá z rozpočtu dalších 80 milionů korun. Rozhodl o tom ve středu kabinet a v pátek to potvrdil mluvčí resortu spravedlnosti Vladimír Řepka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Článek

Část zaměstnanců soudů se koncem května zapojila do stávky, kterou chtěli upozornit na špatné platové podmínky. Odbory požadovaly při jednání s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) nárůst platů o patnáct procent a vytvoření platových tabulek, které budou jen pro justiční pracovníky a budou oddělené od tabulek ostatních státních zaměstnanců.

Ministr od vlády požadoval navýšení rozpočtu ministerstva o 1,7 miliardy korun, nakonec bude muset vyjít s částkou o 200 milionů nižší. Požadavek na 80 milionů na platy byl nicméně vyslyšen beze zbytku.

Velmi nízké platy mají například soudní zapisovatelky či pracovníci na podatelnách. Vzhledem ke své kvalifikaci mají neadekvátní platy i asistenti soudců.

V částce 1,5 miliardy je zahrnuto i více než 700 milionů korun, které získají exekutoři za zastavování bezvýsledných exekucí a exekucí na malé dlužné částky. Další částka půjde na provozní výdaje, jako jsou odměny znalců, advokátů a tlumočníků.

Veřejné práce za znásilnění mladistvých? Blažek couvl

Domácí

Výběr článků

Načítám