Hlavní obsah

Blažek dokončil změny v trestním právu, dotknou se pěstování konopí i alternativních trestů

Aktualizováno

S dílčí legalizací domácího pěstování a držení konopí i dalšími změnami v trestním právu počítá návrh změn v trestním právu, který v pondělí poslalo Legislativní radě vlády ministerstvo spravedlnosti. Detaily chce ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nejprve představit počátkem října prezidentovi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Článek

Podle ministra má předložený návrh podpořit oběti trestných činů a narovnat vztahy s pachateli. Mění rovněž trestání bagatelní kriminality, podporuje ukládání alternativních trestů a částečně dekriminalizuje a legalizuje samopěstování a držení konopí. Upravuje rovněž pravidla při porušení podmínek výkonu alternativních trestů.

„Navrhované změny jsou součástí snahy ministerstva spravedlnosti modernizovat českou trestní justici,“ uvedl Blažek, který hodlá na setkání 1. října představit záměr prezidentovi Petru Pavlovi.

Na legalizaci samopěstování konopí a jeho omezeném držení pro vlastní potřebu se před časem vládní strany shodly.

Legálně až tři rostliny? Samopěstování konopí má šanci, legalizace narazila

Domácí

Doma 100 gramů konopí

V později zveřejněné důvodové zprávě se uvádí, že zatímco nyní se za množství „větší než malé“, které zakládá trestněprávní rovinu, považuje pět rostlin či 10 gramů sušiny, nově se hranice mezi přestupkem a trestným činem stanovuje na pět rostlin konopí, 50 gramů konopí. Ve svém obydlí může mít člověk 100 gramů konopí.

„Hranice mezi legálním jednáním a přestupkem se stanovuje na tři rostliny konopí, 25 gramů omamné látky konopí, má-li ji osoba mimo své obydlí, 50 gramů, má-li ji osoba ve svém obydlí,“ uvedli předkladatelé. Limity se týkají pěstování a držení pro vlastní potřebu.

Dětský certifikát

Ministerstvo rovněž připravilo návrh parametrů výpisu z rejstříku trestů pro práci s dětmi, tzv. dětský certifikát. Ten by měl do budoucna zamezit tomu, aby práci s dětmi mohli vykonávat lidé, kteří se v minulosti dopustili závažného trestného činu.

Doposud je praxe taková, že kdo po odpykání trestu vede po stanovenou dobu řádný život, může si nechat trest zahladit a v trestním rejstříku se na něj pohlíží jako na osobu netrestanou. V  rámci dětského certifikátu by se údaje měly objevit.

„Návrh parametrů bude tento týden projednán na Podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí,“ oznámilo ministerstvo.

Obrana dětí před násilníky nabírá zpoždění, dětský certifikát začne platit nejdříve za rok

Domácí

Výběr článků

Načítám