Hlavní obsah

Bitva o střední Čechy: Skopeček na roztrhání mezi Starosty a ANO

Premiér a předseda Občanských demokratů Petr Fiala zopakoval, že koalice s hnutím ANO nejsou něco, co preferuje. Reagoval tak na dotaz Novinek, co si myslí o nabídce Babišova hnutí směrem ke středočeské ODS a tamní koalici Spolu v čele s místopředsedou Sněmovny Janem Skopečkem (ODS).

Foto: Deml Ondřej, ČTK

Jan Skopeček

Článek

„Ačkoliv je situace v regionech jiná než v celostátní politice, koalice s ANO nejsou něco, co preferujeme,“ uvedl Petr Fiala. „S kolegy v regionech jsem v kontaktu, snažíme se o vytvoření funkčních koalic, kde je to možné, tak s vládními stranami,“ dodal.

Lídr Spolu ve Středních Čechách Skopeček na dotazy nereaguje.

Hnutí ANO se snaží nalákat středočeské Spolu do společné koalice a nabízí jim post hejtmana, i když Spolu skončilo až třetí na pásce. Hnutí ANO přitom zvítězilo, Starostové v čele s dosavadní hejtmankou Petrou Peckovou zůstali druzí. Pecková ovšem dostala třetí nejvyšší počet preferenčních hlasů v celé ČR. V současnosti strany zastoupené v koalici Spolu vládnou ve středních Čechách spolu se Starosty.

Skopeček by se sice stal hejtmanem, ale díky většině hnutí ANO by neovládal krajskou radu.
politolog Otto Eibl

Po volbách je tak ve hře varianta koalice Spolu (13 zastupitelů) a ANO (25 zastupitelů) nebo Spolu a Starostové (20 zastupitelů). Druhá jmenovaná by měla většinu o jediný hlas. Sedm hlasů mají menší strany. Starostové a ANO dopředu spolupráci odmítli.

Střední Čechy: STAN nabízí Spolu ústupky, post hejtmana ale nedá

Domácí

„Je to chytrý tah. ANO může vypadat státotvorně a argumentovat, že jsou schopni udělat velké ústupky. Zároveň to může ukázat, jak silné slovo má premiér Fiala, když říká, že preferuje koalice bez ANO,“ komentoval taktiku hnutí ANO politolog Otto Eibl.

Nabídka Babišova hnutí pak podle něj skrývá ještě jedno úskalí. „Pokud by na ni Jan Skopeček kývl, stal by se sice hejtmanem, ale díky většině hnutí ANO by neovládal krajskou radu,“ připomněl.

Z prvních jednáních mezi Spolu a Starosty krátce po volbách odcházel středočeský lídr Spolu Jan Skopeček viditelně zklamán. Na nabídku od hnutí ANO naopak v pondělí ráno v Radiožurnálu reagoval, že je „zajímavá“.

Během pondělního jednání se Starosty pak dle informací Novinek dostalo Spolu nabídku většiny v radě kraje za to, že Petra Pecková zůstane hejtmankou.

Krajští politici oficiálně nechtějí informace komentovat, Jan Skopeček pak na zaslané dotazy ohledně vyjednávání nereaguje vůbec. Před volbami ale tvrdil, že on je ten, kdo dokáže ANO ve středních Čechách porazit. Když se jej Novinky ptaly, jak se staví k případné koalici s hnutím ANO, uvedl, že pokud strany, se kterými je ODS nyní v krajské vládě, dopadnou ve volbách relativně slušně a v povolebních jednáních budou korektní, je pro pokračování krajské vlády ve stejném složení. „Rád bych sestavil podobnou koalici,“ tvrdil před volbami.

ODS pak v tomto ohledu zažívají déjà vu. Středočeši totiž řeší stejné dilema jako po komunálních volbách v roce 2022 pražská ODS. I ona váhala mezi koalicí s hnutím ANO a tou na vládním půdoryse s Piráty a Starosty. I díky zásahu Petra Fialy nakonec pražští straníci složili vládu bez hnutí ANO. Stejně jako Praha jsou výspou Spolu i střední Čechy.

Místopředseda občanských demokratů Martin Kupka, který náleží stejně jako Skopeček ke středočeské ODS, na žádost o reakci do vydání článku nereagoval.

„Byla by to potíž, Babiš skutečně nebezpečí je,“ uvedl pro Novinky někdejší středočeský hejtman a nyní poslanec Petr Bendl (ODS). Nelíbí se mu ale ani to, jak STAN zahájil vyjednávání. „Moc slušně to nezačalo, pokud bychom neměli většinu v radě, nejde mluvit o nějakém partnerství,“ dodal. Spolu skončilo ve volbách až třetí.

Stejně jako Kupka se zdržely komentářů i politické špičky koaličních stran Spolu Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 a Marian Jurečka z KDU-ČSL. Do jednání ve středních Čechách se pak nechce v současnosti „montovat“ jihočeský hejtman Martin Kuba, který uspěl pod značkou ODS a patří ke kritikům „antibabišismu“.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil pak Novinkám řekl, že chápe, že jsou v některých krajích situace komplikované a že někde vůbec dobré řešení neexistuje, ale podle něj by politici ODS měli držet předvolební sliby i ve chvíli, kdy je to pro ně osobně nevýhodné.

„Pokud má mít politika smysl a lidé jí mají věřit, není možné dávat matematickým modelům přednost před hodnotovým ukotvením,“ uvedl pro Novinky. „Pokud někdo něco říká a pak uzavírá koalice, které tomu neodpovídají, z dlouhodobého hlediska ztrácí na důvěryhodnosti a na síle,“ dodal.

Koalici Spolu ve středních Čechách povede do krajských voleb Skopeček

Domácí

Výběr článků

Načítám