Hlavní obsah

Bezpečnostní odbory chtějí také minimálně 6,9 procenta navíc

Odboráři bezpečnostních sborů chtějí na příští rok minimálně stejné navýšení platů pro policisty, hasiče, vězeňskou službu či celníky, jaké navrhuje vláda pro ústavní činitele, tedy 6,9 procenta. Pokud se patřičného navýšení nedočkají, plánují na polovinu listopadu protesty před budovou ministerstva vnitra v Praze na Letné.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Policie ČR

Článek

Novinkám to v úterý řekl Aleš Lehký, předseda Unie bezpečnostních složek (UBS), odborové organizace, která sdružuje zhruba 6500 lidí napříč sbory, nejen policisty, ale i hasiče či členy Vězeňské služby ČR a celníky.

Právě v úterý se měl Lehký setkat s vicepremiérem a ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN), který ho pozval do sídla resortu na schůzku týkající se platů členů bezpečnostních sborů. Kvůli ministrově nemoci se však jednání nakonec neuskuteční, uvedl Lehký, který se o zrušené schůzce dozvěděl v úterý ráno po příletu z pracovní akce v Chorvatsku. Náhradní termín ministr podle něj předběžně stanovil na pondělí 21. října.

„Pan ministr má virózu a horečku, nic zásadního,“ napsal k tomu Novinkám ředitel tiskového odboru vnitra Miroslav Jašurek s tím, že by nemělo jít o covid.

„Jdeme na vnitro s tím, že Rakušan sliboval navýšení deset procent, tak začneme jednání s deseti procenty,“ připomněl Lehký ministrovo veřejné vyjádření z počátku roku, kdy uvedl, že členové bezpečnostních sborů dostanou od října na platech přidáno deset procent.

Policejní odbory couvly a zrušily plánované protesty, další odboráři to berou jako podraz

Domácí

To se nakonec nestalo a šéf resortu poté v září upřesnil, že nabízí pět procent do objemu v roce 2025, pět procent do objemu v roce 2026 a pět procent do objemu v roce 2027, s tím, že vláda poprvé nabízí záruku, že platy porostou tři roky po sobě. Podle dřívějšího vyjádření Lehkého ale ministr slibuje něco, co nemůže dodržet, když současné vládě končí mandát už příští rok.

„Jdeme tam i s požadavkem, ať zruší tento špatný návrh na zvyšování platů podle tabulkových tříd o pět, tři a dvě procenta, protože s tím absolutně nesouhlasíme, a už máme avízo, protože se samozřejmě bojí toho, že by to neprošlo, že od toho asi ustoupí,“ poznamenal šéf UBS.

Chtějí najít kompromis

Odboráři jsou však podle něj připraveni jednat o kompromisu ohledně navýšení platů mezi původně slibovanými deseti a následně ministrem uvedenými pěti procenty.

„Pokud se někde rozumně sejdeme, bylo by to fajn. Chceme se potkat někde mezi těmi pěti a deseti procenty. Politici si dají teď 6,9 procenta, tak tam někde bychom chtěli stejně jako učitelé mít také takový požadavek,“ přiblížil Lehký.

Pokud by se s Rakušanem a následně vládou bezpečnostní odbory na kompromisu nedohodly, jsou jejich zástupci připraveni na protesty.

„To platí, plánujeme to na polovinu listopadu před ‚kachlíkem‘, tedy budovou ministerstva vnitra. Přesné datum ještě není jasné, protože máme další svazy, které nás budou podporovat, například hasiči a státní orgány, takže se s nimi budeme ještě domlouvat,“ doplnil Lehký.

Odboráři bezpečnostních sborů včetně zástupců největšího Nezávislého odborového svazu Policie ČR (NOSP) plánovali původně protesty už na polovinu září v týdnu před krajskými a senátními volbami, a to přímo před sídlem vlády u Strakovy akademie.

Jenže vedení NOSP po schůzce s Rakušanem a jeho příslibu navýšení platů o pět procent po dobu tří let nakonec od protestů couvlo s tím, že lepší variantou budou další jednání.

„Členská základna, konkrétně více než dvě třetiny, rozhodla, že půjdeme jinou formou vyjednávání po příslibu pana ministra v rámci střednědobého výhledu navýšit platy o pět procent do objemu,“ řekl tehdy Novinkám šéf NOSP Tomáš Machovič.

Namíchl tím tehdy odboráře z UBS včetně jejich předsedy Lehkého, který to označil za podraz a už v té době hovořil o nových protestech.

Platy ve veřejné sféře vzrostou o 1400 korun, dohodla vláda s odbory

Ekonomika
Související témata:
Unie bezpečnostních složek

Výběr článků

Načítám