Hlavní obsah

Bezdomovce tu nechceme! Obyvatelé teplických Trnovan protestují proti sociálnímu centru

Přes čtyři tisíce podpisů čítá doposud petice obyvatel Teplic proti záměru města přestavět nevyužívanou budovu v části Trnovany na zázemí pro sociální služby. Základnu v ní má mít také nízkoprahové centrum pro bezdomovce. Zejména lidé z okolí se obávají zhoršení bezpečnosti v lokalitě, která již nyní patří mezi problémové.

Na debatu se zástupci Teplic dorazilo zhruba 150 nespokojených obyvatel městaVideo: Karel Otcovský, Novinky

Článek

Zástupci magistrátu se v úterý odpoledne snažili nespokojeným lidem záměr vybudování centra, které zastřeší ve městě již nyní fungující sociální služby, vysvětlit přímo před budovou bývalé měnírny v Riegrově ulici. Moc se jim to nepodařilo. Zhruba 150 příchozích se konkrétních odpovědí na otázky nedočkalo.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Se zástupci města přišlo diskutovat zhruba 150 lidí.

„Nezaznělo vůbec nic, co bychom už neslyšeli. Nic, co by nám zaručilo, že tady po zprovoznění centra nenaroste kriminalita,“ řekla Novinkám rozčarovaná paní Milena, bydlící jen několik stovek metrů od uvažovaného zařízení.

Primátor města Jiří Štábl (ANO) příchozím řekl, že projekt, který zastupitelé schválili v únoru, bude magistrát realizovat pouze v případě, že získá dotaci. Ta by měla pokrýt většinu nákladů. Předpokládaná investice činí 30 milionů korun.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Se zástupci města přišlo diskutovat zhruba 150 lidí.

Chátrající objekt patří městu a je dlouhodobě prázdný. Po rekonstrukci by nabízel zázemí pro osoby bez domova, zajistil jim stravu a podporu při řešení jejich složité životní situace. Záměr počítá také s podporou rodin v krizových situacích a sociálním poradenstvím. Všechny tři služby by byly financovány ze státního rozpočtu.

V objektu budou sídlit tři sociální služby

Lidé během debaty často upozorňovali na podle nich již nyní neúnosnou situaci v lokalitě, kde se potloukají narkomani a jiné existence. „V noci se bojíme vycházet ven. Je tady hodně různých přepadení. Nedávno k nám dokonce na pozemek přes plot přepadl zfetovaný člověk. Jsou tu také prostitutky a nikdo s tím nic nedělá. Jak můžeme vědět, že nám město zajistí bezpečnost,“ rozohnil se jeden z řečníků.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Se zástupci města přišlo diskutovat zhruba 150 lidí.

Zároveň připustil, že pomoc bezdomovcům je potřebná. „Nerozumíme ale tomu, proč je chcete umístit právě sem. Experti na bezpečnost vám řeknou, že umístit všechny problematické lidi do jednoho místa je špatné,“ připomněl vedení města za hlasité podpory protestujících.

„Bezdomovce tady nechceme,“ znělo éterem opakovaně. Místní mají obavy také ze snížení hodnoty svých nemovitostí nebo z ohrožení podnikatelské činnosti v okolí.

Místní se bojí vycházet v noci ven

Bezpečnost v místě a okolí zařízení zajistí podle primátora kamery a strážníci městské policie. „Chápu a respektuji vaše obavy. Je na nás, abychom je rozptýlili. Já osobně tento projekt podporuji a stojím za ním. Myslím si, že je to velká příležitost, jak zkvalitnit zázemí pro sociální služby a zvýšit jejich kapacitu,“ řekl Štábl.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Záměr města hájil především jeho primátor Jiří Štábl.

Odpůrci vzniku centra se mohou dál podepisovat pod petici. „Aktuálně máme 4248 podpisů a stále přibývají další. Dnes jsme petici předali městu a čekáme, jak se k tomu vedení Teplic postaví,“ uvedla jedna z iniciátorek petice Tereza Howard Drexler.

Teplice podle mínění obyvatel i části vedení města trpí tím, že v místní nemocnici je záchytka pro celý Ústecký kraj. Opilci, kteří v ní skončí, pak často ve městě zůstávají. Barbora Bočková z neziskové organizace Květina, která pomáhá bezdomovcům, upřesnila, že měsíčně skončí na záchytce zhruba 120 lidí. Třetinu nebo čtvrtinu z toho tvoří lidé bez domova a z nich je polovina obyvatel Teplic.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Lidé debatovali i přes nepřízeň počasí

„Další jsou například z Děčínska. Každý, kdo opouští záchytku, dostane doporučení, aby navštívil sociální službu, která mu pomůže vyřídit dávku mimořádné okamžité pomoci na cestu zpátky,“ přiblížila Bočková postup.

Výběr článků

Načítám