Hlavní obsah

Berg k rezignaci na post spolupředsedy zelených: Neúspěch v eurovolbách je výsledek mojí práce

Spolupředseda Strany zelených Michal Berg se v minulých dnech rozhodl rezignovat na post ve vedení politické strany. Ve vedení zelených byl s Magdalenou Davis od roku 2020. Po neúspěšných eurovolbách vzal Berg odpovědnost za nízký výsledek (1,55 procenta hlasů) na sebe a rozhodl se ve funkci spolupředsedy nepokračovat.

Foto: archiv Michal Berg

Michal Berg

Článek

Proč jste se rozhodl rezignovat na post spolupředsedy Strany zelených?

Jako spolupředseda jsem měl zodpovědnost za volby do Evropského parlamentu a výsledek v evropských volbách – pouze 1,55 % hlasů – je vysvědčením mojí práce. Nedokázali jsme pro Johannu Nejedlovou, Osamu Okamuru a další kandidáty a kandidátky i přes velké nasazení vytvořit takové podmínky, abychom dokázali uspět. Vedle toho cítím také velké vyčerpání. Zelení nemají žádný stranický aparát a jen minimum placených zaměstnanců, takže funkce spolupředsedy s sebou nese mnoho práce, kterou ve větších stranách dělají jiní lidé. To je dlouhodobě vyčerpávající a chci se teď více věnovat rodině, na kterou každá funkce v politice vždycky dopadá.

Čím si vysvětlujete neúspěch v nedávných evropských volbách?

Je potřeba se podívat na celkové výsledky stran, se kterými máme podobné hodnoty nebo pohled na svět. V součtu hlasů nezaznamenali nikterak dobrý výsledek nejen zelení, ale ani piráti nebo Sociální demokracie, za očekáváním zůstala také kandidátka STANu. Naopak na síle získala protestní, protievropská a protizelená uskupení. Jako zelení jsme s našimi omezenými možnostmi nedokázali tomuto čelit.

Pro další politický vývoj bude klíčové, aby se podobně smýšlející strany dokázaly domluvit, a také, aby dokázaly do politiky přivést další reformní a důvěryhodné osobnosti, které nyní stojí mimo. A budou muset být schopny přinést takovou nabídku, která bude snižovat obavy lidí z klimatické politiky a jejích dopadů.

Foto: zeleni.cz

Spolupředsedové Strany zelených Magdalena Davis a Michal Berg

Nesměřuje Strana zelených do propadliště dějin?

Myšlenky a hodnoty, které zelení zastávají – tedy starost o prostředí ve kterém žijeme, zájem o lidská práva nebo o kvalitu života – tady budou pořád. A stejně tady stále je skupina lidí, která tyto hodnoty chce volit, ale různé překážky jim v tom brání. A pokud se někomu z mých nástupců podaří tyto hodnoty a témata uchopit a reprezentovat lépe, například v podobě účasti v nějakém společném projektu s jinými stranami nebo s důrazem na jiné části našeho programu, nemyslím si, že by zelená politika neměla svoje místo v budoucnu.

V posledních evropských volbách uspěly zelené strany ve Slovinsku, Chorvatsku, Lotyšsku nebo Litvě, takže mám za to, že to dává smysl i u nás. Jen se to musí dělat lépe.

Proč takový propad? Do Sněmovny jste se dostali v roce 2006. Poté o čtyři roky později už ne. A od té doby je počet vašich voličů stále nižší. Co se změnilo u Strany zelených nebo proč tomu tak je u veřejnosti, že volí jiné strany?

Můžu komentovat jen tu dobu, kdy jsem ve Straně zelených aktivně byl, a za tu dobu vznikla konkurence jak v podobě pirátů, tak STANu, a jednoduše dokázala voliče oslovit lépe. Samozřejmě jsme udělali v minulosti některé chyby, které způsobily volební neúspěchy, na druhou stranu i samotná existence zelených nutí ostatní strany naše témata nějakým způsobem řešit a více či méně věrohodně „ozeleňovat“ svoji politiku. Pokud by zde zelení vůbec nebyli, tak by ekologická politika dalších stran byla mnohem slabší.

Foto: archiv Michal Berg

Michal Berg

Co je potřeba změnit? Myslíte, že postačí rezignace spolupředsedy?

Rezignace není věc, která má k něčemu „stačit“. Naopak je to ukázka toho, jak si myslím že by to v politice mělo fungovat: člověk má nějakou představu, pro tu se snaží získat nejprve lidi ve straně a pak voliče, a pokud ji nenaplní nebo prostě nebude mít výsledky, má příležitost dostat někdo jiný. A ten pak zformuluje zase svoji představu.

Já jsem už napsal, že vidím budoucnost ve spolupráci progresivní části politického spektra, ale stejně tak to vidím realisticky v tom, že práce na takovém projektu vyžaduje energii a nasazení, kterou já už té funkci nejsem schopen dát. Jak jsem ale svým kolegům a kolegyním ve straně slíbil, budu dál pomáhat s tím, co bude potřeba. Chci tím navázat na svého přítele Ondřeje Lišku, který skončil ve vedení zelených před 10 lety, ale na stranu nikdy nezanevřel a v rámci možností byl i nadále někde blízko.

Co se Straně zelených nepovedlo?

Začal bych tím, co se povedlo: i s minimem zdrojů stranu stabilizovat a zajistit, že stále funguje a má zastoupení v komunální a krajské politice. Stejně tak se nám v poslední době povedlo z pozice mimoparlamentní strany rozhýbat téma regulace zábavní pyrotechniky, byli jsme velmi aktivní v kauze Bečva a následných změnách zákonů nebo jsme přispěli k tomu, že si lobby majitelů obor nevymohla na vládě změnu zákona, čímž by mohli zakazovat vstup do lesů.

A určitě se nám povedlo získat důvěru našich podporovatelů: na kampaň do eurovoleb přispělo finančně přes 1500 lidí, což bylo zdaleka nejvíc ze všech stran. Zejména díky těmto lidem máme důvěru dál fungovat, byť je samozřejmě velmi složité i tak konkurovat velkým stranám, které dostávají miliony ze státního rozpočtu. Pro srovnání, piráti ročně potřebují na provoz strany 50 milionů, my zhruba 2 miliony. Z toho hlediska si myslím, že se lidé, kteří jsou aktivní ve Straně zelených, nemají za co stydět.

Zelené do eurovoleb podpořil Rychetský

Eurovolby

A co se tedy nepovedlo?

Nepovedlo se více věcí, jako dvě nejdůležitější bych uvedl neúspěšnou snahu o znovuzvolení zeleného senátora Petra Orla před dvěma lety a právě výsledek v nedávných evropských volbách. Předpoklad, že velká část voličů, kteří původně volili strany současné vlády a kteří s vládou třeba nejsou spokojeni, budou u voleb hledat demokratickou alternativu, se nenaplnil a tito lidé raději zůstali doma. Naopak voliči protestních stran tu motivaci měli.

Jaká bude vaše budoucnost?

Jak jsem řekl, v zelených zůstávám, a pokud bude zájem, rád budu pomáhat tam, kde to bude k užitku. Kromě toho se chci více věnovat rodině. U práce na ekologických nebo energetických inovacích ale chci profesně zůstat a problém klimatické změny zase řešit v jiné roli. Protože lidé ve funkcích se mohou měnit, ale ty zásadní problémy nemizí.

Výběr článků

Načítám