Hlavní obsah

Bek už poslal krajům 800 milionů na platy ve školách

Ministerstvo školství už poslalo 800 milionů korun krajům na platy ve školách. Zhruba 300 milionů už pak krajské úřady rozdělily do jednotlivých školských zařízení. V pořadu Otázky Václava Moravce v ČT to v neděli řekl ministr školství a senátor Mikuláš Bek (STAN).

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Článek

„My už jsme 800 milionů korun z nespotřebovaných výdajů dali k dispozici krajským úřadům, které v tuto chvíli, pokud vím, rozdělily mezi školy navíc kolem 300 milionů korun,“ upřesnil Bek s tím, že data se vyvíjejí v čase.

Jeho resort prý ještě bude nárokovat částku pro vysoké školy a další peníze podle vývoje výkonů ve školách.

„Protože státní rozpočet vůči školám vždycky na podzim podle aktualizovaných čísel musí dorovnat to, na co mají nárok, ať už veřejné, nebo soukromé a církevní školy. Ale můj odhad je, že se dostaneme někam na 1,5 miliardy korun, kterou bychom potřebovali získat ještě v červencovém přerozdělování,“ poznamenal ministr.

Doplnil, že miliarda by měla jít na vysoké školy a zbytek do regionálního školství a na soukromé školy.

Bek v neděli připomněl, že jeho resort oproti loňsku výrazně zvýšil částku na mzdy v českém školství. „Mezi školy jsme na platy v tuto chvíli rozdělili o pět miliard korun více než loni. Většina škol má nárůst rozpočtu,“ uvedl Bek.

Dodal, že v tuto chvíli udělalo jeho ministerstvo maximum pro to, aby pro školy, kde by mohlo být ohroženo fungování, dalo přes krajské rezervy k dispozici dostatečné prostředky, tedy zmíněných 800 milionů korun.

Podle předsedy Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství Františka Dobšíka je ale pořád problém s nepedagogickými pracovníky a jejich platy. „Dělali jsme si průzkum, kde vychází, že 80 procent škol uvažuje o propuštění nepedagogů,“ upozornil šéf školských odborů s tím, že se uvidí po prvním pololetí, zda dojde k většímu propouštění, než se očekávalo.

Bek má zatím jisté peníze pro 2500 nepedagogů, shání ještě víc než dvě miliardy

Domácí

Výběr článků

Načítám