Hlavní obsah

Bek: Slabý rozpočet pro školství by STAN nepodpořil

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) očekává, že pokud by byl rozpočet pro školství v příštím roce na úrovni, s níž by nešlo naplňovat programové prohlášení vlády, ani jeho hnutí by ho nepodpořilo. Zatím počítá s tím, že by se rozpočet měl navýšit o desítky miliard oproti plánům ministerstva financí.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Článek

„Nebudu hlasovat pro takový rozpočet, který by nesplňoval opravdu věrohodným způsobem závazky. A ani hnutí STAN a jeho poslanecký klub by nebyly ochotny pro něj hlasovat. Jaká je přesně ta částka, to musí být předmětem debaty o rozpočtu. Ale nepochybně tady existuje hranice, která je pro naše hnutí nepodkročitelná,“ řekl Právu a Novinkám.

„Nespekulujme, jestli to musí vést hned k odchodu STAN z vlády. Po jednání ve vládě nás pak čeká schvalování státního rozpočtu ve Sněmovně. Tam se může leccos stát a teprve pak se ukáže, jestli získá státní rozpočet dostatek hlasů. A pak vznikne hypoteticky otázka, za jakou cenu může být kdo ve vládě, když nemůže naplňovat své programové priority,“ dodal.

Konkrétní sumu, jakou chce požadovat, neupřesnil. Připustil, že se bude jednat o desítky miliard korun. Podle zatím nepotvrzených informací si ministr troufá na navýšení až o 40 miliard. Ministerstvo financí nyní počítá s propadem o 15 miliard. Bekovy nároky by tak navýšily školský rozpočet o 25 miliard.

Odbory chtějí alespoň 12 miliard navíc na platy učitelů i školníků

Domácí

Pokud by se podařilo Bekovi vytyčenou částku získat, zřejmě by se i podařilo přiblížit k cíli vládního programového prohlášení, podle nějž by rozpočet školství měl být alespoň na takové úrovni, jakou v poměru k HDP dávají v průměru země OECD.

Devět miliard jen na valorizaci

Podle studie institutu IDEA při CERGE-EI by vláda ke splnění svého závazku vůči školám potřebovala navýšit výdaje na vzdělávání o 37 miliard korun.

„Musím znovu zdůraznit, že zájem o učitelskou profesi úzce souvisí s jistotou či nejistotou dlouhodobého vývoje. Určitě by už letos nemělo dojít k tomu, že poběží horké debaty půl roku o tom, jestli reálné platy učitelů budou dál klesat, nebo jestli budou růst,“ řekl k tomu jeden z autorů studie a šéf IDEA Daniel Münich, který je i ve vládním a ministerském poradním týmu.

Podle Beka bude zapotřebí devíti miliard jen na valorizaci učitelských platů. Ty mají podle zákona odpovídat 130 procentům průměrné mzdy. Vláda propočet odvíjí od úrovně průměrné mzdy předminulého roku. Loni činila průměrná mzda 43 341 korun, takže v příštím roce by se průměrné mzdy kantorů měly navýšit na 56 343 hrubého.

Podle Beka by měla vláda jednat také o navýšení tarifní složky platů.

Rovněž by Bek rád dosáhl na vyšší prostředky na nepedagogické pracovníky, tedy školníky, uklízečky, kuchařky, účetní, hospodářky či správce IT.

Kromě toho bude požadovat šest miliard navíc pro vysoké školy. Prvotní návrhy se zamlouvají i odborům. „Pokud to bude 40 miliard, tak naše požadavky pro zaměstnance regionálního školství by byly pozitivně sanovány. Další věc je politická vůle celé vlády. Ta by měla být ambiciózní při naplňování svého prohlášení o prioritě vzdělávání jako celku, tedy i například v oblasti vysokých škol,“ sdělil Právu a Novinkám šéf školských odborů František Dobšík.

STAN drží Beka. Hlavně ať vyjedná vyšší rozpočet pro školy

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám