Hlavní obsah

Bek platí za senátorskou kancelář v Brně dvakrát víc než kolegové

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) si nechává platit na poměry hlavního města drahý byt v Praze a nešetří ani na své senátorské kanceláři v Brně. Za její nájem a vybavení naúčtoval loni Senátu přes 300 tisíc korun. Jeho kolegům ze Senátu senátorovi Jiřímu Duškovi (ODS) a Tomáši Töpferovi (ODS) přitom na nájem v Brně stačila ani ne polovina.

Foto: ČTK

Ministr školství Mikuláš Bek

Článek

Bek má senátorskou kancelář na Moravském náměstí v historickém centru Brna. Pronajímá si ji od akciovky Dům SCALA, která nabízí „reprezentativní kanceláře“. Nájemné ho podle vyčerpaných náhrad v Senátu loni stálo 300 216 korun. Částka se blíží limitu, který může senátor za kancelář čerpat: pro Brno činí 25 tisíc korun měsíčně, přičíst k tomu lze maximálně 5200 korun za vybavení.

Bekův senátní obvod nabízel i levnější adresy. Kromě centra do něj patří i městské části Bosonohy, Kohoutovice, Nový Lískovec a Starý Lískovec.

Kancelář v Brně se sežene za půlku

Ostatní brněnští senátoři si za své pracovny účtují Senátu méně, a to i kvůli méně lukrativním adresám. Tomáš Töpfer z ODS za svou kancelář v Brněnské ulici v Modřicích účtoval Senátu za loňský rok 142 tisíc korun, jeho kolega z klubu Dušek za kancelář v Židenicích účtoval jen 126 tisíc korun.

„Dlouhodobě využívám stále stejnou kancelář v objektu, kde sídlí úřad městské části Židenice, která je součástí mého volebního obvodu. Jedna místnost, společná kuchyňka a toalety na chodbě mi bohatě stačí. Ostatně s občany se raději setkávám v terénu,“ poznamenal Dušek.

Bek čerpá přes milion v náhradách ze Senátu, do kterého nechodí

Domácí

Jak nedávno upozornila MF Dnes, Bek nešetří na výdajích ani v Praze, kde si zařídil byt s měsíčním nájemným 57 tisíc korun. To za něj platí ministerstvo školství. Částka se zdá vysoká i jeho stranickému šéfovi ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi, Beka však omlouvá s tím, že byt má nejen pro sebe, ale i pro manželku a malé dítě.

Bek: Senát se kryje s vládou

Novinky a Právo minulý týden upozornily, že ačkoliv Bek k náhradám člena vlády čerpá ze Senátu náhrady na kancelář, mobilní telefon, internet, asistenty a „expertné“, což v součtu za rok 2023 dělalo přes milion korun, práci senátora se moc nevěnuje. Od roku 2022 chyběl 520krát na 679 hlasování.

Bek přesto tvrdí, že mandát senátora vykonává. Připomněl, že než nastoupil do funkce ministra, patřil k senátorům s vysokou účastí. Teď mu v ní brání jednání vlády, které se stejně jako schůze Senátu koná ve středu. „K těmto překryvům dochází při každém plénu Senátu a já se rozhoduji v každém konkrétním případě, zda je důležitější účastnit se jednání vlády, nebo pléna,“ napsal Novinkám.

„Výkon mandátu senátora zároveň nespočívá pouze v účasti na jednání pléna, ale i v práci v dalších k tomu určených platformách a ve volebním obvodu, jehož voliče zastupuji. K tomu je potřeba funkční kancelář a podpora asistentů. Plat za práci senátora nepobírám a náhrady využívám právě k uhrazení těchto nákladů. Využívat pro senátní agendu úřední aparát ministerstva nelze,“ dodal.

„Kdyby pracoval v regionu, tak by ho zase zvolili“

Bekův kolega ze Senátu Jiří Vosecký (STAN) nepokládá za problém, že Bek na jednání horní komory často chybí. Hlavní náplní práce senátora je podle něj spíš činnost pro region, který ho do komory zvolil. „Zabývám se otázkou, proč pan ministr neobhajuje mandát senátora. Vždyť je mladý. Kdyby trochu pracoval pro region, tak by byl znovu zvolený,“ řekl Novinkám.

Jízda s majáčkem byla v souladu se zákonem, hájí se ministr Bek

Domácí

Ještě na jaře Bek podporu pro svou opětovnou kandidaturu sháněl u kolegů z vlády, ale neuspěl. Brněnští politici nemají pocit, že by se Bek jako senátor v jihomoravské metropoli zvlášť angažoval.

„Pan Bek u nás v Novém Lískovci byl naposledy na konci loňského roku, když měl besedu s učiteli o problémech v základním školství. Hovořil s nimi otevřeně. Ale nevím, zda tu byl jako senátor či ministr školství,“ řekla Novinkám starostka brněnského Nového Lískovce Jana Drápalová (Z).

Jiné akce s Bekem si nevybavuje. „Ale mám dojem, že podobně to je i u jiných senátorů,“ tvrdí.

Podobně k věci přistupuje i starosta vedlejší městské části, Brna - Líšeň Břetislav Štefan (SOCDEM). „Nevadí mi, když se zkombinuje pozice senátora a ministra, notabene, pokud má ten člověk seniorní profesní postavení a má přesah. Ale měl by mandát vykonávat. Senát jedná dva dny v měsíci. To by mohl zvládnout. Je škoda, že tam nechodí,“ poznamenal.

Minulý týden Bek čelil kritice v MF Dnes za to, že k cestě z Prahy do Hajan u Brna použil služební vůz se zapnutým majáčkem a ucpanou dálnicí projel záchranářskou uličkou. Bek to vysvětloval s tím, že spěchal na rozhovor pro Českou televizi.

STAN drží Beka. Hlavně ať vyjedná vyšší rozpočet pro školy

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám