Hlavní obsah

Bek odmítl, že chce post šéfa akreditační agentury. Rýpl si do Plagy

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) odmítl, že by si úpravami v novele o Národním akreditačním úřadu (NAÚ) připravoval cestu do jeho vedení. Podle něj mají stanovená kritéria, nad nimiž odborníci kroutí hlavou, zajistit mezinárodní standardy. Podle šéfa úřadu Roberta Plagy jsou podmínky účelové a chystaná novela mezinárodním požadavkům nevyhovuje.

Foto: ČTK

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Článek

Bek si v sobotu ve svém vyjádření zřejmě chtěl i rýpnout do exministra školství Plagy, který se do čela úřadu přesunul z pozice ministerského poradce. „Národní akreditační agentura nemá být trafika pro bývalé ministry. V reakci na spekulace rovnou říkám, že o pozici předsedy akreditační agentury usilovat nebudu. Cílem novely je, aby NAÚ splňoval mezinárodní standardy nezávislosti a odbornosti,“ uvedl na síti X.

Plaga ocenil, že ministr nechce dělat z NAÚ trafiku, nicméně otázky kolem návrhu novely zůstávají. Jejím cílem je, aby úřad splňoval podmínky nezávislosti na evropské úrovni a mohl se tak zařadit do Evropského registru zajišťování kvality vysokého školství.

V návrhu je i ustanovení, že šéf úřadu musí být docent či profesor, což by znamenalo, že by ve vedení exministr školství Plaga skončil, protože má titul Ph.D.

Novela na školství má vyštípat Plagu. Trafika pro Beka, ozývá se z rezortu

Domácí

Podle Plagy ale i dalších odborníků zvýšení nároků na šéfa úřadu evropská měřítka nepožadují, protože se jedná o manažerský post. A zkritizoval novelu jako celek.

„Pokud platí, že cílem novely je, aby NAÚ splňoval mezinárodní standardy nezávislosti a odborností, tak upozorňuji, že současný ministerský návrh toto nesplňuje, a to přestože NAÚ zaslal věcný návrh zákona ministerstvu na podzim 2023 a opakovaně ministerstvu nabízel konzultace při přípravě paragrafového znění,“ napsal Novinkám Plaga.

„Dodatečné omezení původně zamýšleného otevřeného výběrového řízení na předsedu pouze na docenty a profesory sice zavání účelovostí, ale v celkovém kontextu nedostatečně připraveného návrhu zákona je jen takovou pomyslnou třešinkou na dortu,“ dodal.

Jízda s majáčkem byla v souladu se zákonem, hájí se ministr Bek

Domácí

Jak už Novinky popsaly, lidé znalí poměrů v resortu vnímají omezení výběrového řízení jako snahu odstranit z postu Plagu za jeho kritiku vlády a ministra samotného. Zároveň se spekulovalo, že by se mohl o post ucházet Bek sám, čímž by se vysvětloval i tlak na rychlé schválení novely. Navíc Bek už ohlásil, že v letošních volbách nebude obhajovat svůj senátorský mandát.

Podle předběžných plánů by se legislativní proces měl odstartovat na podzim, v dubnu příštího roku by měl proběhnout konkurz a v lednu 2026 už by se měl nový šéf zhostit úřadu.

Bek se už dříve nechal slyšet, že si za přísnějšími podmínkami stojí. „Každý jeden studijní program na vysoké škole od magisterských výš musí v Česku garantovat docent nebo profesor. Vyžadovat obdobnou kvalifikaci od předsedy úřadu, který dohlíží na kvalitu celého vysokého školství, je správné. Nepřijatelné jsou naproti tomu snahy o jakoukoli politizaci této funkce,“ uvedl na síti X.

Podle předsedy Rady vysokých škol Tomáše Kašparovského však nejsou takové požadavky nutné. „Důvody pro tuto podmínku neznáme a z mého pohledu není nezbytná. Je to manažerská pozice a ta to nevyžaduje.“

Bek čerpá přes milion v náhradách ze Senátu, do kterého nechodí

Domácí

Výběr článků

Načítám