Hlavní obsah

Bek čerpá přes milion v náhradách ze Senátu, do kterého nechodí

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN), který čelí kritice za použití majáku při cestě domů, zanedbává svou práci v Senátu. Ač má mandát senátora, do horní komory skoro nechodí. Z 679 hlasování chyběl 520krát. Na plénu horní komory ani nehovoří, od roku 2022 nevystoupil. Senát mu přitom ročně proplatí na náhradách přes milion korun.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ministr školství Mikuláš Bek

Článek

Jak ukazuje statistika Senátu, od roku 2022 se v horní komoře uskutečnilo 679 hlasování. Bek na 520 hlasování chyběl.

„Moje účast na plénu Senátu je určena překryvy s jednáním vlády. Senát, na rozdíl od Sněmovny, nenastavil žádné řešení, které by umožňovalo účast na plénu i na vládě ve středu. Tak je tomu i dnes, kdy má vláda výjezdní zasedání mimo Prahu,“ napsal Novinkám Bek.

Schůze Senátu se konají obvykle jeden až dva dny v měsíci, a to ve středu a čtvrtek. Vláda jedná každý týden ve středu.

Školní maturitu by mohla nahradit komplexní absolventská práce

Věda a školy

Bek, který je ministrem od května 2023, coby senátor na plénu u mikrofonu od roku 2022 ani jednou nevystoupil, webové stránky horní komory neevidují za poslední dva roky ani jednu jeho řeč. V roli senátora také od roku 2022 nepředložil žádný zákon.

To mu však nebrání v tom, aby čerpal statisícové náhrady, které mu mají kompenzovat náklady spojené s prací senátora.

Přes 300 tisíc si loni Bek nechal od Senátu proplatit jako náhradu prokázaných výdajů za nájem kanceláře a vybavení. Služby Bekových dvou asistentů vyšly loni Senát na 628 tisíc korun a dalších 199 tisíc vyčerpal jako náhradu prokázaných výdajů za odborné a administrativní práce. Za telefon a internet účtoval Senátu přes 48 tisíc korun. Dohromady tak na náhradách jen za loňský rok vyčerpal více než 1,1 milionu korun.

Vedle náhrad senátora má Bek i ministerské

Vedle senátorských náhrad čerpá přitom Bek jako ministr i náhrady pro členy vlády. Každému řadovému ministrovi vedle platu ve výši 211 tisíc korun náleží měsíční víceúčelová paušální náhrada ve výši asi 31 tisíc korun.

K tomu má každý ministr nárok na náhradu prokázaných cestovních výdajů, na stravování na cestách a na náhradu za výdaje na ubytování v místě sídla orgánu, kde vykonává funkci.

Bek znovu oživuje téma zpoplatnění vysokoškolského studia

Domácí

Jak již dřív upozornila MF Dnes, Bek čerpá měsíčně 57 tisíc korun za byt v Praze, přesto v hlavním městě tráví podle deníku jen tři dny v týdnu, víkendy si pravidelně prodlužuje o pátek a pondělí a tráví je v Hajanech u Brna. V polovině května se do nich vydal ve své ministerské limuzíně a se zapnutým majákem projel záchranářskou uličkou, když dálnice D1 stála kvůli hořícímu návěsu kamionu.

První místopředseda STAN Lukáš Vlček má s pracovitostí Beka jen dobré zkušenosti. „Účastní se všech vnitrostranických jednání, která jsou potřeba. Ať už se jedná o předsednictvo, celostátní výbor nebo odborných orgánů, jako je školská komise. Organizujeme i cesty do regionů, pan ministr Bek navštěvuje třeba školy tady na Vysočině,“ popsal Novinkám.

Podle Pirátů by se měl pro členy vlády zavést klouzavý mandát, aby ve chvíli, kdy se poslanec stane ministrem, za něj do Sněmovny nastoupil náhradník. Ministr by se tak nemusel účastnit hlasování.

Novinka, kterou má podle předsedy poslanců Pirátů Jakuba Michálka předložit ministr pro legislativu Michal Šalomoun, se však nemá vztahovat na senátory. „Senát zasedá jeden až dva dny v měsíci. S prací ministra to lze stihnout,“ řekl Novinkám.

Bekovi končí mandát senátora po šesti letech letos na podzim. Kandidovat už znovu nebude. Jak Novinky informovaly v únoru, Bek si sháněl podporu pro svou kandidaturu mezi ostatními vládními stranami, aby proti němu nestavěly kandidáty. To se mu však nepovedlo.

Ministr Bek předjel kolonu na D1 záchranářskou uličkou

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám