Hlavní obsah

Batohy českých vojáků přesluhují, ministerstvo znovu zkouší tendr

Ministerstvo obrany se pokouší znovu nakoupit batohy pro vojáky, tzv. tlumoky. Poslední tendr, který měl vyřešit více než desítku let staré a už mnohdy přesluhující armádní batohy, nevyšel. Vojáci si tak čekání na novější vybavení znovu prodlouží. Když vše půjde dle plánu, tak do konce roku 2026.

Foto: Ministerstvo obrany ČR

Ilustrační foto

Článek

Stížnosti vojáků na zastaralé vybavení nejsou ničím výjimečným. V případě batohů je tomu stejně, poslední nákup proběhl před více než desítkou let a přesluhující výbavu si vojáci opravují nebo už to vzdali a používají to, co si sami nakoupili. Nyní se ale opět naskýtá šance, že by v roce 2026 mohli obdržet nové.

Ministerstvo obrany totiž znovu po částečně neúspěšném pokusu z minulých let vypsalo veřejnou zakázku na nákup 21 tisíc kusů tlumoků ve dvou velikostech – menší o objemu 40 litrů a větší 75 litrů.

„Nové zadávací řízení na další tlumoky, které je veřejnou soutěží, bylo vyhlášeno v dubnu 2024, přičemž smlouvu předpokládáme uzavřít do konce r. 2024 s plněním do října 2026,“ sdělila na dotaz Novinek Simona Cigánková z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Vojáci se po letech dočkají nových batohů

Domácí

Ministerstvo obrany se pokoušelo nakoupit batohy určené pro bojové činnosti i výcvik už v roce 2021, kdy ve výběrovém řízení vypsaném v roce 2020 zvítězila outdoorová společnost Husky CZ. Firma tehdy vyhrála s nabídkovou cenou 4087 korun vč. DPH za velký tlumok s objemem 75 litrů a 2416 korun za malý čtyřicetilitrový, přičemž na pořízení minimálně 12 600 batohů v každé velikosti bylo vyčleněno 273,8 milionu korun.

Rámcová dohoda ale musela být ukončena potom, co firma požádala dodatečně o navýšení jednotkové ceny, protože zjistila, že to z důvodů nárůstu cen vstupních materiálů, energií či práce nedokáže dodržet. Na to ovšem u vysoutěženého tendru nemohl resort dle zákona přistoupit.

Strany se tak dohodly, rámcovou dohodu ukončily a následně uzavřely smlouvu za 121 milionů bez DPH na dodávku části tlumoků pouze pro urgentní potřeby armády, například pro zajištění vybavení do misí nebo plnění konkrétních úkolů. Část z nich by měla dorazit ještě letos, zbytek příští rok.

„Armáda České republiky ale měla samozřejmě nadále zájem o dodávky tlumoků. Některé kusy potřebovala urgentněji než kusy zbývající (do maximálního počtu předjímaného tehdy uzavřenou rámcovou dohodou). Proto, v rámci tzv. urgentní potřeby, byla se společností HUSKY CZ uzavřena smlouva na dodávku pouze zcela nezbytného počtu,“ popsala vývoj Cigánková s tím, že právě na doplnění celkově potřebných počtů je nyní vypsán zmíněný tendr.

Protivzdušná obrana východu Evropy je v zoufalém stavu

Evropa

Hlavním kritériem tendru bude nejnižší nabídková cena. S ohledem na snahy státu šetřit a chovat se hospodárně jde o tradiční kritérium, nicméně právě tato taktika minimálně v případě tlumoků způsobila to, že vojáci budou muset být ještě nějaký rok trpěliví.

V souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek jsme na plné počty tlumoků umožnili soutěž více dodavatelů o splnění předmětu zakázky, namísto zadání veřejné zakázky napřímo jednomu dodavateli na všechny kusy tlumoků poptávané armádou. Vše je motivováno snahou šetřit veřejné prostředky, kdy v případě soutěže mezi více potenciálními dodavateli může ministerstvo dosáhnout potenciálně nižší ceny,“ zdůvodnila mluvčí ministerstva.

Nabídky se mohly podávat do 27. června, následně by měla být s vítězem podepsána smlouva. Dodávky tlumoků by měly proběhnout ve dvou etapách v rozmezí od 1. července 2025 do 15. října příštího roku.

Nad zdlouhavým nákupem „banálních“ potřeb, jako jsou právě třeba tlumoky, ale také například neprůstřelných vest od jiné firmy, kde se již roky řeší technické specifikace, si před časem posteskl šéf armády Karel Řehka.

„Jak je možné, že se nám tak banální nákup, jako je pořízení batohu nebo osobní balistické ochrany vojáka, ani po několikaletém úsilí nedaří dokončit? Doba, kdy jsme byli v zajetí byrokratických procesů, musí skončit,“ řekl Řehka.

Nábory se nedaří, armáda chce lákat na vyšší příspěvky

Domácí

Výběr článků

Načítám