Hlavní obsah

Bartošovi pomáhají řešit problémy se systémem stavebního řízení tři ministři

Problémy s digitalizací stavebního řízení mají ministru pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi (Piráti) pomoci řešit i ministři financí Zbyněk Stanjura, dopravy Martin Kupka (oba ODS) a průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Premiér Petr Fiala to řekl na tiskové konferenci při zahájení horké fáze kampaně ODS před zářijovými krajskými a senátními volbami.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Bartoš a Jozef Síkela

Článek

„Nepopírám, že se rozběh digitalizace stavebního řízení nedaří, jak jsme si představovali. Postupně dochází ke zlepšování, pořád to ale není takové, abychom s tím mohli být spokojení,“ řekl v úterý premiér Fiala.

Systém digitalizace stavebního řízení se potýká s problémy již od svého spuštění na začátku července. Kritizují to úředníci, stavebníci, projektanti, ale také opoziční či koaliční politici. Vládní TOP 09 kvůli tomu dokonce vyvolala širší koaliční jednání, kde požaduje, aby Bartoš předložil harmonogram a návrh řešení komplikací spojených se spuštěním systému. Podle Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů systém není plně propojený s ekonomickými systémy. Některé žádosti například nebylo možné správně podat. Odborníci si také stěžovali na to, že nový systém úředníkům práci komplikuje natolik, že jednotlivé kroky trvají násobně déle než dříve.

Ačkoliv agenda stavebního řízení spadá pod Bartošův resort, podle premiéra to u velkých staveb zasahuje i do působnosti ministerstev dopravy, financí a průmyslu a obchodu. Proto minulý týden pověřil šéfy těchto resortů, aby s Bartošem spolupracovali na řešení situace.

„Týká se jich to. Tito tři členové vlády se podílejí také na tom řešení situace tak, aby systém co nejrychleji fungoval po všech stránkách, ale nejen fungoval, ale aby byl příznivý pro žadatele a efektivnější pro úřady,“ vysvětlil v úterý Fiala důvody pro zapojení dalších resortů.

Premiér připomněl, že systém, který v Česku fungoval před 1. červencem, nebyl taktéž dokonalý a měli jsme například jedno z nejpomalejších povolování staveb v Evropě.

Fiala: Bartoš ve vládě zůstane

Domácí

Výběr článků

Načítám