Hlavní obsah

Bartošem založená agentura dostane na starost registr obyvatel. Je kolem toho nervozita

Už prvního listopadu by se měla stát správcem klíčových registrů obyvatel a osob Digitální a informační agentura (DIA). Tuto organizaci zakládal dnes už bývalý ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Jeho nezvládnutá digitalizace stavebního řízení nyní zasela ve vládních politicích nejistotu. Vyjádřili pochybnosti, zda je agentura připravena registry převzít.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS)

Článek

Zákon přesouvající oba registry pod agenturu už podepsal prezident Petr Pavel. Pokud by politici chtěli přesun odložit či zrušit, museli by urychleně změnit zákon. Jako variantu to ještě nedávno připouštěl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

„Jeden z prvních úkolů pro Mariana Jurečku je teď vyhodnotit, jestli je to zralé k převodu, jestli je to možné udělat a případně převod pozastavit,“ prohlásil Kupka v diskusním pořadu České televize.

Kupka má k digitalizaci blízko, byl totiž pověřen koordinací digitalizace stavebního řízení po odvolání Bartoše z vlády. Ministr práce a sociálních věcí Jurečka byl pro změnu pověřen agendou digitalizace, Bartoš byl totiž zároveň vicepremiérem pro digitalizaci. Jurečka zároveň získal funkci předsedy Rady vlády pro infomační společnost, který kabinetu navrhuje jmenování a odvolání ředitele DIA.

Kupka: Oprava digitalizace může trvat déle, než se čekalo

Ekonomika

Na ministerstvo pro místní rozvoj po Bartošovi nastoupil Petr Kulhánek ze STAN.

Kupka označuje Digitální a informační agenturu za „dítě“ Ivana Bartoše a v televizním pořadu zapochyboval o tom, zda je připravena registry převzít. Následně pro Novinky však své výroky mírnil.

„Sešel jsem se s ředitelem DIA Martinem Mesršmídem. Ubezpečil mě, že je převod nachystaný a nezpůsobí žádné komplikace. Mé obavy rozptýlil,“ sdělil Kupka. Převod prodiskutoval i s Jurečkou, který se s ředitelem DIA rovněž sešel.

Optimismem ve svých nedávných výrocích ale nehýřil ani ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Bavme se o tom, jestli DIA měla kvalitní politické vedení, jestli tam jsou nedostatky, co vše je potřeba analyzovat,“ uvedl Rakušan.

Zatímco registr osob nyní spravuje Český statistický úřad, registr obyvatel má ve správě ministerstvo vnitra. Také tento rezort teď přitom uklidňuje veřejnost.

„Samotný převod správcovství neobnáší rizika pro funkčnost registru obyvatel,“ uvedl Miroslav Jašurek, mluvčí ministerstva vnitra, s tím, že už dnes agentura tento registr provozuje.

Část Bartošovy digitální agendy padne na nového ministra, část zůstane Jurečkovi

Domácí

To potvrdil i mluvčí DIA Jan Hainz. „Technicky už u nás oba zmíněné registry jsou, sedí na našich serverech. Od 1. listopadu na nás přejde jejich věcná správa,“ vysvětlil. K obavám podle něj není důvod.

„Připravujeme se už rok. Musíme dotyčné informovat, že registry přecházejí na nás, že už se nebudou ptát například na ministerstvu vnitra, ale nás,“ popsal mluvčí DIA. „Máme několik kaskádově zabezpečených datových center,“ doplnil Hainz.

Z vnitra a statistického úřadu už do agentury přešli tři zaměstnanci, kteří budou registry také spravovat, této agendě se má věnovat přibližně 15 až 20 lidí. Agentura má v současnosti 235 zaměstnanců.

Senátorka a stínová ministryně za hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová vyjádřila obavy, aby se z ministerstva vnitra nepřesunuly citlivé informace. To rezort ve vyjádření pro Novinky odmítl. „Nepřevádí se agendové informační systémy, které jsou dnes v gesci ministerstva vnitra,“ řekl mluvčí Jašurek. Na vnitru tak zůstávají například informační systémy evidence občanských průkazů, cestovních dokladů či cizinců, stejně jako matriční agenda.

Kupka vrátí starý systém stavebního řízení

Ekonomika

Výběr článků

Načítám