Hlavní obsah

Bartošek si přirovnání k Hitlerovi nenechá líbit, Okamuru žene před disciplinární řízení

Místopředseda Sněmovny a KDU-ČSL Jan Bartošek nehodlá přejít výroky šéfa SPD Tomia Okamury, který jej na mimořádné schůzi věnované korespondenční volbě označil za „novodobého Hitlera“. Bartošek chce, aby se výroky Okamury zabýval mandátový a imunitní výbor v rámci disciplinárního řízení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Bartošek

Článek

Okamura Bartoška označil za „novodobého Hitlera“, když mu vyčetl, jak se vůči němu vymezil v minulém volebním období. Bartoška a lidovce pak obvinil, že na SPD požádali „pogromy“ před mandátovým a imunitním výborem.

Ten může disciplinární řízení zahájit „proti poslancům, kteří se svým projevem v komorách parlamentu nebo jejich orgánech dopustili jednání, pro které by mohli být jinak trestně stíháni“.

Okamura může být zastupován advokátem, případně jiným poslancem a proti případnému uložení disciplinárního opatření se může odvolat k plénu Sněmovny.

Mír, Hitler, pogromy. Okamura už jednání Sněmovny úplně dorazil

Domácí

Poslanci lze v rámci disciplinárního řízení nařídit omluvu za nevhodný výrok nebo uložit pokutu až do výše jednoho měsíčního platu.

Okamura Bartoška označil za „novodobého Hitlera“, když mu vyčetl, jak se vůči němu vymezil v minulém volebním období. Bartoška a lidovce pak obvinil, že na SPD pořádali „pogromy“.

Bartošek uvedl, že mu jde o „nastavení hranice, jaké chování budeme, či nebudeme tolerovat ve veřejné diskuzi“.

Předsedkyně výboru Helena Válková (ANO) uvedla, že se Bartoškovým podnětem bude zabývat v úterý, kdy by se mělo rozhodnout, zda disciplinární řízení zahájí, či nikoliv.

Výběr článků

Načítám