Hlavní obsah

Bartoš získal spojence. Miliardy na byty chtějí Starostové i lidovci

Peníze na výstavbu nájemního bydlení se najít musejí. Starostové i lidovci podpořili požadavky ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti), který se postavil proti návrhu státního rozpočtu Zbyňka Stanjury (ODS). Bartošovu resortu plánoval ubrat oproti loňsku dvě miliardy korun, ministr přitom naopak požaduje sedm miliard navíc.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Článek

„Nejedná se fakticky o navýšení, ale o vládou schválený program na výstavbu dostupných obecních bytů pro mladé rodiny, učitele, zdravotníky a celkově střední třídu. Ty zdroje měly být v návrhu ministerstva financí v rozpočtu od počátku. Žádné rozumné důvody tohoto pozapomenutí mě nenapadají,“ napsal Novinkám Bartoš.

Připomněl, že města a obce s výstavbou bytů počítají. „Víme o 167 bytových projektech obcí. Víc než třetina z nich už má i stavební povolení,“ zdůraznil ministr.

O investicích prý informoval v květnu společně s premiérem Petrem Fialou (ODS) i Stanjurou. Věří proto, že peníze se nakonec najdou. „Když se dívám na návrh rozpočtu jako celku, říkám si, jestli je někdo nedal omylem do jiného hrnečku,“ zažertoval Bartoš.

Návrh rozpočtu je konečně venku. Vláda počítá se schodkem 230 miliard

Ekonomika

Jeho slova potvrdil i předseda Svazu měst a obcí a zároveň člen STAN František Lukl. „Podporu nájemního bydlení považujeme jednoznačně za prioritní. A vnímal jsem to tak i z vládní úrovně včetně podpory napříč politickým spektrem,“ sdělil Novinkám. „Vytvořila se tu jasná poptávka a legitimní očekávání. Mnohé samosprávy vydávají finanční prostředky na projekty. Mohou to považovat za zmařenou investici. Je to rozhodně špatné rozhodnutí,“ dodal.

Prioritou pro Starosty podle prvního místopředsedy STAN Lukáše Vlčka nejsou jen resorty, které spravují ministři STAN. „Určitě podpoříme požadavky pana ministra Bartoše,“ řekl Novinkám.

Ještě se povede debata, zní z vlády

Dostupné bydlení bylo prioritou i pro KDU-ČSL. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) proto předpokládá, že lidovci Bartošovy požadavky podpoří. „Debata se určitě povede. Ale upřímně, pokud máme rozjet výstavbu dostupného bydlení, vyžaduje to mít připravené podmínky. Ministr Bartoš proto musí hlavně zabrat s digitalizací stavebního řízení,“ řekl Novinkám a připomněl, že problémy s digitalizací měl Bartoš vyřešit do konce léta.

Návrh rozpočtu je pro Piráty nepřijatelný

Domácí

Stejně tak i místopředseda hospodářského výboru Sněmovny a starosta Prachatic Jan Bauer (ODS) nepokládá za vhodné, aby se od investic do bydlení ustoupilo. „Je to jeden z nástrojů, jak řešit bytovou problematiku. Tyto logické výdaje se nemohou dávat na oltář toho, že na ně někdo zapomněl nebo se o nich neudělala dohoda. To mi nepřijde vhodné,“ uzavřel Bauer.

Kromě Bartoše je se Stanjurovým návrhem nespokojený i ministr školství Mikuláš Bek (STAN), který požadoval navýšení rozpočtu o třicet miliard korun, oproti letošku však dostane jen o šestnáct miliard víc.

Pomůže si PirSTAN?

Piráti a STAN by se tak mohli ve svých požadavcích vzájemně podpořit. „Bereme ten návrh rozpočtu jenom jako výkop do debaty,“ řekla Právu místopředsedkyně Starostů Michaela Šebelová. „Jak pan ministr Bartoš, tak i ministr Bek a i další ministři za PirSTAN, budou jednat o tom, aby vláda dostála svým prioritám a nastartované procesy mohly běžet. Považujeme za důležité jak investice do nájemního bydlení, tak i závazek vlády ve vztahu ke školství,“ poznamenala.

Možný společný postup Starostů a Pirátů nevyloučil ani šéf pirátských poslanců Jakub Michálek. „Vzdělání musí být v rozpočtu vedle investic do výstavby bytů priorita, to je i na začátku programového prohlášení,“ dodal.

Úvod programového prohlášení vlády Petra Fialy (ODS) mu dává za pravdu, bydlení i vzdělání dokonce zmiňuje v jedné větě: „Chceme, aby české rodiny měly kde bydlet a aby děti měly dobré vzdělání, které je dobře připraví na měnící se moderní svět.“

Michálek připomněl, že investice sedmi miliard korun byly „předdomluvené“. „Tyto peníze máme od Evropské unie a vrátí se do státního rozpočtu z výnosu nájmů. Česko slíbilo unii, že z těch peněz bude stavět byty pro mladé, střední třídu i pro seniory, nelze to projíst a dávat na jiné účely. Je to školácká chyba ministerstva financí, že investice do bydlení vypustilo. Vláda slíbila deset tisíc bytů navíc a premiér i ministr Stanjura tam stáli na podiu,“ dodal Michálek.

V květnu vláda předpokládala, že z Národního plánu obnovy půjde v první fázi osm miliard korun. Stát dal pro výstavbu k dispozici přes dvě stě státních pozemků, které budou bezplatně převedeny na obce a města. Z průzkumu ministerstva pro místní rozvoj a Svazu měst a obcí vyplynulo, že skoro tři čtvrtiny samospráv mají o bytovou výstavbu zájem.

Fiala je s návrhem rozpočtu, který počítá se schodkem 230 miliard korun, tedy jen o miliardu korun menším, než mu dovoluje zákon, spokojený. Chválí, že má nejvíc peněz směřovat na investice do silnic a dálnic, výzkumu, školství a do obrany.

Rozpočet se slíbenými platy nepočítá, Stanjura avizuje úpravu

Ekonomika

Související články

Návrh rozpočtu je pro Piráty nepřijatelný

Návrh státního rozpočtu pro příští rok se schodkem 230 miliard korun je pro koaliční Piráty nepřijatelný. Ve vyjádření pro média to v neděli uvedl předseda...

Výběr článků

Načítám