Hlavní obsah

Bartoš v roli stavebníka: Zkusil jsem digitálně žádat o povolení rozhledny

Noc z neděle na pondělí znamenala pro Ivana Bartoše (Piráti) největší milník v dosavadní kariéře ministra pro místní rozvoj. Několik let chystaný nový stavební zákon a s ním spojená digitalizace celého řízení jsou hlavním projektem, za který zodpovídá. Bartoš si chtěl ověřit, že vše proběhne hladce. Nocoval kvůli tomu přímo v sídle ministerstva.

Foto: Jan Handrejch; , Právo

Ivan Bartoš

Článek

„Nebylo to, že bych tam musel být. Ale je fér, aby když je někdo zadavatel a nese za to zodpovědnost, tak tam s týmem byl. I když se dělá kampaň, tak nosím bedny a nechodím do připraveného,“ říká Bartoš.

Ministr si sám zkusil zadat žádost do nově spuštěného Portálu stavebníka. Právě přes ten budou nově moci s úřady komunikovat lidé i developeři.

„Zkoušel jsem si to, aniž bych žádost skutečně podal, ještě v noci na telefonu. Vzpomněl jsem si na jednu ne moc veselou historku, jak někdo postavil z evropských peněz rozhlednu. Ta byla navštěvována ne kvůli rozhledu, ale proto, že o ní psal bulvár. Byla v údolí. Tak jsem simuloval založení této stavby na Praze 2. Ale bylo to jen testování systému,“ popisuje Bartoš.

Odchod z vlády neřešíme, řekl Bartoš

Eurovolby

Podobně jako ministr zkusilo žádost během pondělí vytvořit asi tisíc lidí. Zhruba 4,5 tisíce úředníků se pak přihlásilo do systému, v němž budou projekty posuzovat a vydávat k nim stanoviska.

„Nejsem úředník stavebního úřadu, vyšívat v něm v ostré verzi nemohu. Ale viděl jsem v provozu vnitřní část agendového informačního systému,“ uvedl Bartoš s tím že si program pro úředníky zkoušel alespoň ve cvičné verzi.

Úředníci si během prvního dne stěžovali například na to, že k projektům mají přístup i lidé ze stavebních úřadů z jiných koutů republiky. Ti s projekty také mohou pracovat, což program umožňovat neměl. Podle Bartoše jde o chybu, kterou dodavatel opraví tak, aby se k žádostem mohly vyjadřovat jen úřady, kterým skutečně přísluší.

Chystají se úpravy

Úprav bude do budoucna více. I proto, že ministerstvo zatím nespustilo úplnou verzi. Kvůli zásahu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který zrušil původní tendr na výběr dodavatele, muselo uzavřít smlouvu na dodání systému pouze s osekanými funkcemi. Ty splňují jen to, co výslovně požaduje schválený zákon.

Další vylepšení úřad teprve chystá. „Budou mezi nimi například katastrální mapy a jednotlivé registry, pro větší komfort třeba i napojení systému velkých developerů nebo lepší napojení provozovatelů sítí. To jsou všechno další kroky, které jsou naplánované v záměrech systémů a postupně se budou dodávat, aniž by se měnilo jádro a funkčnost systému,“ popisuje Bartoš.

Požadavky by podle dřívějších slov ministerstva měly být součástí nového výběrového řízení. To musí resort vypsat, aby splnil požadavky ÚOHS. Úřad totiž zakázal plnění i zmíněné osekané smlouvy. Lhůta vyprší koncem září. Nové funkce by se mohly v programech objevit do půl roku až roku po podepsání smlouvy s vítězem.

Zásahy úřadu a s nimi spojené problémy s přípravami systému dlouhodobě znejišťovaly stavebníky i úřady. Před nepřipraveností varovala opozice, prezident i část koaličních partnerů. Černý scénář ale během prvního dne nenastal.

Stavební řízení zdraží, za studnu místo tří stovek 10 tisíc korun

Finance

Výběr článků

Načítám