Hlavní obsah

Bartoš: STAN slíbil post eurokomisaře více lidem

Hledání českého eurokomisaře dostává vztahy mezi Piráty a STAN ke dnu. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) obvinil Starosty, že nedodržují dohody. Za nominací Danuše Nerudové a ministra průmyslu Jozefa Síkely (oba STAN) vidí snahu vybruslit ze svých slibů. Předseda poslanců ODS Marek Benda nevěří, že Nerudová ve vládě projde.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Mimořádná schůze Sněmovny svolaná z iniciativy vládní koalice, 2. května 2024, Praha. Zleva ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a ministr vnitra Vít Rakušan

Článek

„Platí domluva, že eurokomisaře nominuje PirSTAN. Od začátku jsme říkali, že dává smysl předložit kvalitního kandidáta za každou z koaličních stran, protože se tím zvýší šance na zisk silné oblasti pro Česko. Pro STAN je mrzuté, že tuto pozici zákulisně naslibovali více lidem. Ale to si musí dořešit sami, nikoliv do toho zatahovat vládu, občany a porušovat dohody,“ sdělil Novinkám Bartoš.

O nominantovi by měla vláda rozhodnout do začátku vládních prázdnin, které bývají zhruba v polovině léta. Stávající předsedkyně komise Ursula von der Leyenová by chtěla od členských států dvě jména, muže a ženu.

Foto: Petr Hloušek, novinky.cz

Danuše Nerudová

Piráti původně chtěli připojit k Danuši Nerudové jméno svého neúspěšného lídra do Evropského parlamentu Marcela Kolaji. Když STAN navrhl ve dvojici s Nerudovou i Síkelu, pirátský plán spadl pod stůl. Handlovat o postu nechtějí.

„Nejsme žádní hokynáři, abychom vyjednávali „něco za něco“. Za nás je klíčové dělat to, co je výhodné pro naše občany a Českou republiku. A tím je získání silného ekonomického portfolia typu vnitřní trh, hospodářská soutěž či digitální Evropa, které naše země doposud nikdy neměla. Tyto oblasti jsou jak na míru dělané našemu nominantovi Marcelu Kolajovi,“ uvedl Bartoš.

Benda: Nerudová nezíská podporu

O nominaci Nerudové a Síkely na post eurokomisaře rozhodlo v pondělí vedení Starostů. Už týdny přitom od ostatních vládních stran poslouchalo, že Nerudová nemá pro zisk silného ekonomického portfolia v Evropské komisi předpoklady.

„Nevěřím, že se pro paní Nerudovou ve vládě najde 10 hlasů,“ poznamenal k návrhu STAN Benda. Podle něj by vláda neměla požadavku šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové, která chtěla od každého státu nominaci muže a ženy, vyhovět.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN)

Síkelu považuje Benda za vhodnějšího kandidáta. Podporu by mohl získat i od lidovců a TOP 09, kteří Nerudovou kritizovali za absenci vládních zkušeností.

STAN však pokládá za „erudované“ oba kandidáty. Podle prvního místopředsedy STAN Lukáše Vlčka by jim v cestě k silnému portfoliu mohl stát pouze fakt, že Česko nemá euro. Námitky Pirátů neuznává. „Nemůžete někomu vzít něco, co mu nikdy nenáleželo,“ poznamenal.

Nerudová by vzhledem ke svému zaměření aspirovala na vedení ekonomického portfolia, Síkela na energetiku. Spekuluje se však i o tom, že by Česko mohlo mít zájem o vedení nového portfolia pro obranu. Nominantem by se pak mohl podle kuloárů stát i vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Kopečný, vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny

„Myslím, že to byly jen dané nějaké logické úvahy dohromady. Vycházelo to z toho, že jsem se deset let věnoval obrannému průmyslu, že jsem součástí muniční iniciativy,“ uvedl k tomu Kopečný.

Vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny: Západ přestal škody počítat

Ekonomika

Související články

Nerudová může na post eurokomisařky zapomenout

Kandidát do Evropské komise musí být někdo, kdo má za sebou silné politické zkušenosti, například z řízení ministerstva, říkají unisono lidovci, TOP 09 i ODS....

Výběr článků

Načítám