Hlavní obsah

Bartoš pod palbou sází na komunikaci. Smlouvy dal spolupracovníkům Pirátů

Šéfovi Pirátů Ivanu Bartošovi má s komunikací na ministerstvu pro místní rozvoj pomoci trojice, která již dříve pro Piráty pracovala. Resort s nimi uzavřel smlouvy až na jeden a půl milionu korun krátce po spuštění kritizovaného digitálního stavebního řízení. Počítá i s prodloužením činnosti call centra pro stavební úřady, které vyšlo dosud na 1,4 milionu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Bartoš

Článek

„Poskytovatel se zaměří na strategickou komunikaci nového stavebního zákona, který nabyl účinnosti v roce 2024. Zabývat se bude rovněž vytvářením komunikačních kanálů a propagačních akcí ve vztahu ke stavebníkům, stavebním úřadům, městům a všem subjektům, kterých se nový stavební zákon týká,“ píše se ve smlouvě mezi ministerstvem a Zdeňkem Strnadem, která byla v registru zveřejněna 12. července.

Strnada Bartoš velmi dobře zná z kampaně pro evropské volby v roce 2014, kterou jako manažer Pirátům vedl a v níž byl šéf Pirátů jedničkou kandidátky.

Teď si Strnad, který na konci loňského roku požádal Piráty o členství ve straně, přijde na ministerstvu až na půl milionu korun, respektive 400 korun za hodinu. „Odměna bude objednatelem vyplácena měsíčně na základě faktury vystavené poskytovatelem. Celková maximální částka, která bude vyplacena poskytovateli za celou dobu trvání této smlouvy, nepřekročí částku ve výši 500 000 korun,“ upřesňuje smlouva.

Pracuje zároveň pro Piráty i ministerstvo

Podobné podmínky má i Magdalena Boukhemisová, která má vedle smlouvy s ministerstvem dle pirátského registru uzavřenou i dohodu o provedení práce s pražským sdružením strany. Podle smlouvy z pirátského registru má pracovat jako manažerka mediální podpory za 400 korun na hodinu.

Bartoš a Stanjura dávají smlouvy za miliony stranickým kolegům

Domácí

Pro Bartošovo ministerstvo má Boukhemisová za stejnou sazbu poskytovat „služby strategické komunikace“. „Poskytovatel se zaměří na odbornou konzultaci a spolupráci v oblasti public relations a komunikaci se zaměřením pro oblast bydlení a dalších souvisejících agend,“ uvádí smlouva v registru smluv s datem 19. července 2024.

Platit má do konce letošního roku, nebo do vyčerpání 500 tisíc korun.

Do třetice má smlouvu s resortem na půl milionu korun uzavřenou od 22. července i Matěj Appelt, který má na starosti sociální sítě. Jeho hodinová sazba činí 300 korun, smlouva platí do konce roku.

Appelta uvedl mezi tvůrce své kampaně Bartošův přítel a kolega z partaje Mikuláš Ferjenčík, který před evropskými volbami vytáhl video a vizuály, kde se v nadsázce zpodobňoval jako Ježíš.

Je to levné, říká ministerstvo

„Se všemi uvedenými osobami byly uzavřeny rámcové smlouvy, které pokrývají část komunikačních potřeb resortu. Ve smlouvách je uveden horní limit plnění, který zcela jistě nebude vyčerpán. Například pan Appelt za červenec nefakturoval žádnou částku. Také paní Boukhemisové a panu Strnadovi budou vyplaceny pouze reálně odpracované hodiny, nikoli maximální částka uvedená ve smlouvě,“ sdělil mluvčí resortu Petr Waleczko.

Zatímco Strnad se má zabývat komunikací směrem k samosprávám, Boukhemisová reformou přezkumu veřejných zakázek a Appelt správou sociálních sítí.

„Tyto osoby byly vybrány na základě poptávkového řízení. Po splnění základních požadavků týkajících se zkušeností a referencí rozhodovala nejnižší nabídková cena,“ dodal Waleczko. Využití externistů v tiskových odborech je podle něj běžné a v tomto případě i ekonomicky výhodné.

O tom, že Bartošovo ministerstvo působí jako útočiště pro řadu jeho kolegů ze strany, informovaly Novinky už loni. Celkem za 1,7 milionu korun uzavřel s resortem v řadě za sebou tři smlouvy pirátský analytik Janusz Konieczny, ústecký Pirát Lukáš Blažej zase tři smlouvy celkem za 1,2 milionu korun, exposlanci Martinu Jiránkovi skončily smlouvy loni, celkem uzavřel tři dohromady za 1,2 milionu korun. V součtu za milion uzavřel s resortem dvě smlouvy i Jakub Brejša, bývalý asistent pirátského poslance.

Poměry letos v létě kritizoval zakladatel Pirátů Jiří Kadeřávek, který stranu opustil se slovy, že bývalým kolegům jde ve vládě hlavně o placená místa.

Call centrum vyřídilo pět tisíc hovorů

Od spuštění digitálního stavebního řízení čelí Bartoš kritice za chyby a nedostatky. Stavebním úřadům je pro pomoc s řešením problémů k dispozici ve všední dny call centrum, od spuštění v červenci do středy podle Waleczka vyřídilo skoro pět tisíc telefonátů. První dva měsíce provozu zřejmě vyjdou na necelých 1,4 milionu korun.

„Aktuální smlouva na zajištění služeb call centra je uzavřena na dva měsíce s možností prodloužení do naplnění maximální možné ceny veřejné zakázky (2 miliony korun -pozn. red.). Zároveň je vyhlášena další veřejná zakázka, tak aby byla zajištěna plynulá návaznost. Uživatelé informačních systémů budou moci využívat služeb call centra i po zbytek roku 2024 a v roce 2025,“ dodal mluvčí.

O „fleky“ nám nejde, v soukromé sféře bychom dostali víc, hájí Bartoš své Piráty

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám